Με αφορμή την αντικατάσταση του προισταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χανίων σε ανακοίνωσή του αναφέρει την συνολικότερη θέση του για την λειτουργία του Αρχείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Α) Ούτε η παρουσία μόνον του κ. Φουρναράκη, οι προσπάθειες του οποίου ασφαλώς αναγνωρίζονται από όλους, ούτε γενικά οι όποιες ατομικές προσπάθειες επαρκούν.  Η κατάσταση και η λειτουργία του Αρχείου είναι πράγματι προβληματικές και θα συνεχίσουν να είναι αν δεν εξασφαλιστούν κάποιες προϋποθέσεις.

Β) Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, ως ένα από τα πλουσιότερα σε υλικό αρχεία της χώρας, πρέπει να συνεχίσει την προσφορά του και λειτουργία του, όχι απλώς ως ένας χώρος φύλαξης εγγράφων και κειμηλίων, αλλά ως ένα επιστημονικό ίδρυμα που θα προάγει την ιστορική έρευνα και θα τη κάνει προσιτή στην επιστημονική κοινότητα, τους ερευνητές, και σε όλους τους πολίτες. Χρειάζεται να προχωρήσει η ψηφιοποίησή του και να επιτευχθεί η διασύνδεσή του με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Γ) Στα πλαίσια αυτά αναζητείται ήδη χώρος κατάλληλος που θα στεγάσει τις πολυσχιδείς λειτουργίες του και κυρίως θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στον μελλοντικό, αναβαθμισμένο, ρόλο του. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται ήδη ενέργειες από τους βουλευτές Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιθανές και προτεινόμενες λύσεις υπάρχουν και διερευνώνται σε συνεργασία με το εποπτεύον Υπουργείο.

Δ) Η θέση του Προϊσταμένου απαιτεί μονιμότητα και ειδικά επιστημονικά προσόντα. Συνεπώς και τον ανάλογο προγραμματισμό προκειμένου μέσα από ανοικτές διαδικασίες να προκύψει αξιοκρατικά η στελέχωση του Αρχείου. Ο αντικειμενικός σκοπός θα πρέπει να είναι  να προσελκυθούν επιστήμονες με υψηλά επιστημονικά προσόντα. Οι επιλογές –ασφαλώς- μπορούν να περιλαμβάνουν και μετάθεση ή μετάταξη ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων αναλόγων προσόντων.  

Ε) Το ίδιο ισχύει και για το σύνολο του προσωπικού (αρχειονόμος, βιβλιοθηκονόμος, ιστορικός, πληροφορικός, βοηθητικό προσωπικό κ.τ.λ.), το οποίο δεν μπορεί να επιλέγεται με το καθεστώς των ευκαιριακών αποσπάσεων. Είναι αυτονόητο, βέβαια, ότι στα πλαίσια της αναμόρφωσης του Αρχείου, χρειάζεται να αξιοποιηθεί και η σωρευμένη πείρα των ανθρώπων που σε αντίξοες συνθήκες συνέχισαν την λειτουργία του Αρχείου.

ΣΤ) Αυτές είναι κατά την γνώμη μας οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες οφείλουν  να εργαστούν από κοινού όλοι οι φορείς του Νομού, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις συμβατές με τη σπουδαιότητα και τις δυνατότητες του Αρχείου.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook