Με ομόφωνη απόφαση έγινε δεκτή η εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού προς την Επιτροπή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως», που συνήλθε το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου στη Λότζια, για την βράβευση  του Ομοτίμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρη Δετοράκη.
 
Παρίσταντο τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου:  Βασίλης Λαμπρινός (Δήμαρχος Ηρακλείου), Αριστέα Πλεύρη (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού), Κώστας Μπουρναζάκης (φιλόλογος, συγγραφέας, ειδικός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου),  Μιχάλης Κοπιδάκης, (Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Μανόλης Βασιλάκης (πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου) και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Δημήτρης Καρατζάνης, Οδυσσέας Νάθενας, Νίκος Γιγουρτάκης και Μιχαήλ Φαρσάρης.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τον κ. Δετοράκη ιδανική επιλογή για το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως», που ο Δήμος επαναφέρει φέτος στις πολιτιστικές δράσεις του έπειτα  από δεκαετή διακοπή: «Προτείνω την απονομή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, για το 2016, σε μια εξαιρετική προσωπικότητα του τόπου μας, που με την πορεία και την προσφορά της στα Γράμματα και στην Εκπαίδευση, καταξιώθηκε οριστικά στην συνείδηση τόσο της επιστημονικής κοινότητας και των ειδικών, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία: τον κ. Θεοχάρη Δετοράκη.

» Ο ομότιμος σήμερα καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την πολυετή διδασκαλία του, τις λαμπρές ερευνητικές και συγγραφικές εργασίες του στην επιστήμη της Βυζαντινής Φιλολογίας, καθώς και στην Ιστορία και στην Γραμματεία της Κρήτης, με την πολύτιμη συμμετοχή του στις δράσεις και στα επιτεύγματα της «Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών», της  «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», όπως και σε άλλους τομείς πολιτισμού, προσέφερε στην κοινωνία μας ένα διαχρονικό έργο διεθνούς εμβέλειας και μοναδικής σημασίας».

Η πρόταση του Δημάρχου έγινε ομοφώνως δεκτή από όλα τα μέλη της Επιτροπής. Όλοι οι παριστάμενοι εξήραν την προσωπικότητα, το επιστημονικό κύρος, το ακαδημαϊκό ήθος και την απήχηση του έργου του κ. Δετοράκη.  

Η πρόταση θα εισαχθεί προς ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook