Πρώτη ενημέρωση: 10:21

Κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη το πρωί σύσκεψη στην Περιφέρεια παρουσία του Γιάννη Μουζάλα, του Περιφερειάρχη, και δημάρχων της Κρήτης, με την  άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ηράκλειο να φέρνει  και πάλι στο προσκήνιο την εμπλοκή του νησιού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μουζάλας στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά την τουριστική περίοδο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο θα δημιουργηθούν hot spot ή όπως τα ονόμασε ο υπουργός camp φιλοξενίας προσφύγων και στην Κρήτη.

H σημερινή συνάντηση ήταν συνέχεια της συζήτησης που είχε γίνει στο υπουργείο στις 21 Μαρτίου

Μουζάλας: “Βρήκα μια Κρήτη που έχει την διάθεση να βοηθήσει”

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως “η Κρήτη μέχρι σήμερα έμεινε ανέγγιχτη στην 1η φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Τώρα όμως βρισκόμαστε στην αρχή της 2ης φάσης του σχεδίου μεταφοράς μεταναστών” και συνέχισε:

“Βρήκα μια Κρήτη που έχει όλη τη διάθεση να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να μην είναι μεγάλο αυτό το βάρος”

Τα camp σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι απόλυτα οργανωμένα, και οι 2.000 περίπου πρόφυγες και μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε μικρά σπιτάκια και όχι σκηνές, ενώ θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση ,εκπαίδευση και ενασχόληση των παιδιών.

“Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση”, δήλωσε ο κ. Μουζάλας, “είναι να υπάρξει ομοιογένεια του πληθυσμού που θα μεταφερθεί στην Κρήτη, έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεταξύ τους διαμάχες, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για 24ωρη φύλαξη του πληθυσμού.

Βασική αρχή της κυβέρνησης είναι τα δικαιώματα των πολιτών να ισορροπούν με τα δικαιώματα των ντόπιων. Δεν έχω απάντηση πόσοι θα βρίσκονται στο νησί μετά από τρία χρόνια καθώς άλλοι μπορεί να φύγουν αφού θα είναι ελεύθεροι πολίτες και θα μπορούν να πάνε όπου θέλουν και άλλοι ίσως επιλέξουν να μείνουν εδώ.

Δίνουμε στους δημάρχους τη δυνατότητα να βρουν χώρους και να δούμε όλοι μαζί πως θα γίνει η κατανομή των προσφύγων”.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι 2.000 περίπου πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στο νησί μετά την τουριστική περίοδο και όχι πριν τα τέλη Νοεμβρίου.

Αρναουτάκης: ” Η Κρήτη θα σηκώσει το βάρος που της αναλογεί”

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως η Κρήτη θα σηκώσει το βάρος που της αναλογεί.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων ο κ. Αρναουτάκης απάντησε πως υπάρχουν άτομα για την φύλαξη των camp, χωρίς βέβαια να είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα πρόκειται για νέο προσωπικό ή θα αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr έχουν ήδη ξεκινήσει η πρώτες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς υπαλλήλους της Κρήτης η οποίοι τονίζουν πως οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του νησιού δεν μπορούν να αναταπεξέλθουν και στην φύλαξη των μεταναστών.

Λαμπρινός: “Ναι στα κέντρα φιλοξενίας με συνθήκες ανθρώπινες και αξιοπρεπείς για τους μετανάστες”

“Ο δήμος Ηρακλείου είναι έτοιμος να δεχτεί το βάρος που του αναλογεί”, τόνισε με την σειρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Ο κ . Λαμπρινός ανέφερε πως το αμέσως επόμενο διάστημα ίσως και στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει σύσκεψη της ΠΕΔ για να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα.

“Η κατανομή των μεταναστών θα γίνει στο σύνολο των δήμων της Κρήτης και αυτό που θέλει η ΠΕΔ Κρήτης είναι να δημιουργηθούν χώροι με συνθήκες ανθρώπινες και αξιοπρεπείς για τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν”, κατέληξε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Βάμβουκας: “Τα Χανιά θα δεχτούν μετανάστες”

Ο Δήμαρχος Χανίων στις δηλώσεις του τόνισε πως και ο Δήμος Χανίων θα δεχτεί μετανάστες.

“Με τον κ. Μουζάλα σήμερα είπαμε πως τα Χανιά θα δεχτούν μετανάστες. Όπως είχαμε τονίσει και στο παρελθόν δεν αρνούμαστε να συμβάλουμε στην φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, θα πρέπει όμως αυτό αν γίνει με τέτοιον τρόπο που να μην δημιουργεί πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.

Το πού θα δημιουργηθούν αυτές οι μικρές δομές θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές των Χανίων”, ανέφερε ο κ. Βάμβουκας ο οποίος τόνισε πως το παλιό ψυχιατρείο ενδέχεται να είναι ένας από αυτούς τους χώρους.

Μαρινάκης: “Δεν μπορούμε να αρνούμαστε άλλο την επιβάρυνση”

“Δεν μπορούμε να αρνούμαστε άλλο την επιβάρυνση αλλά θα πρέπει αν είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Πέρυσι τα ΜΜΕ ανέβασαν το θέμα ψηλά και φέτος ο δήμος Κως δεν έχει τουρισμό”, δήλωσε με την σειρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

“Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά την φιλοξενία μεταναστών και να βρεθεί τρόπος να διασφαλιστεί η τοπική οικονομία και η ασφάλεια των πολιτών”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Ο δήμαρχος καταλήγοντας επεσήμανε πως η Κρήτη είναι το πλησιέστερο σημείο της χώρας στην Αφρική και στη συνάντηση αυτή θα έπρεπε να συζητηθεί όχι μόνο το θέμα υποδοχής προσφύγων αλλά και το πως θα κατανέμονται από την Κρήτη σε όλη την χώρα οι μετανάστες που κάθε καλοκαίρι φτάνουν στα παράλιά της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook