Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Συντυχάκη Μανώλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, τον Βρύσαλη Δημήτρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ, πραγματοποίησαν περιοδεία σε χώρους του Νοσοκομείο, συγκεκριμένα στην κουζίνα, στο φαρμακείο, στις συγχωνευμένες κλινικές (αγγειοχειρουργική – ουρολογική, γναθοχειρουργική – ορθοπεδική, γενική χειρουργική – χειρουργική ογκολογία), σε εργαστήρια και στο γραφείο προσωπικού.

Πρώτος σταθμός η κουζίνα του νοσοκομείου, όπου έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα επικείμενα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ενόψει της 2ης αξιολόγησης στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, που αφορούν στο κτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, όπως και τις νέες εργασιακές σχέσεις που θα επεκταθούν στους εργολαβικούς εργαζόμενους και της κουζίνας, όπως έγινε και στην καθαριότητα, με ατομικές συμβάσεις, βάσει πρόσφατων ρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στη τοποθέτηση του, ο κομμουνιστής βουλευτής ανάφερε ότι η πολιτική και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοεπενδυτές, ντόπιους και ξένους. Έδειξε, μέσα από στοιχεία, ότι η «δίκαιη» ανάπτυξη είναι δίκαιη μόνο για τους ισχυρού επιχειρηματικούς ομίλους, όχι για τους εργαζόμενους.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι η πραγματική απάντηση απέναντι στο ψευτοδίλημμα που στήνει η κυβέρνηση, «κακός» ιδιώτης εργολάβος ή «καλό» κράτος – εργολάβος, είναι η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αναδείχτηκε μέσα από το παράδειγμα των εργαζόμενων στην καθαριότητα, ότι ο αγώνας του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, και άλλων σωματείων, επέβαλε την κανονική άδεια, αναρρωτικής άδεια μικρής διάρκειας για τους εργαζόμενους, αλλά παραμένουν σοβαρά ζητήματα, όπως η άδεια εγκυμοσύνης, η αναγνώριση προϋπηρεσίας, ο ανεπαρκής αριθμός καθαριστριών που εκτελούν και χρέη βοηθών θαλάμων, ο 13ος και 14ος μισθός, το ωράριο εργασίας, κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι οι καθαρίστριες υπέγραψαν για 6 ώρες, ενώ δουλεύουν 8 ώρες, και απογεύματα και νύχτα. Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε την απάντηση που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο, από τους ίδιους τους εργαζομένους, μέσα από το σωματείο τους και το ταξικό κίνημα, έξω από τη λογική της ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων τους, αλλά με την δική τους φυσική συμμετοχή και δράση, μέσα από την οργάνωση τους και την εγγραφή τους στο συνδικάτο, την διεκδίκηση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων τους.
Επόμενος σταθμός, ο χώρος του φαρμακείου, χώρος με αρκετούς επικουρικούς εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν πάρει ενεργά μέρος στον αγώνα για την παραμονή τους στη δουλειά. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η αξία του οργανωμένου αγώνα όλων των εργαζόμενων, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων, αγώνας που επέφερε παράταση της εργασίας για ένα χρόνο, ξεκαθαρίζοντας όμως, ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη μονιμοποίηση τους.

Ακολούθησε περιοδεία στις συγχωνευμένες κλινικές, οι οποίες παραμένουν συγχωνευμένες εξαιτίας αδυναμίας να παρθούν οι άδειες από το προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών στους ασθενείς. Η συγκεκριμένη λύση – μπάλωμα επιλέγεται αρκετά χρόνια, ώστε να συγκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και διοικήσεων για την κατάσταση της τεράστιας υποστελέχωσης. Από τους εργαζομένους αναφέρθηκε ότι τα περιστατικά είναι ήδη αυξημένα, λόγω και τουριστικής κίνησης, αλλά και υπολειτουργίας των νοσοκομείων της Κρήτης και των νοσοκομείων άλλων νησιών. Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν μέρες που νοσηλευτές της μια από τις δυο συγχωνευμένες κλινικές έχουν βάρδια σε περιστατικά της άλλης κλινικής. Όμως και στα τμήματα που δεν συγχωνευτήκαν, η κατάσταση είναι το ίδιο εξαντλητική: ένας νοσηλευτής ανά βάρδια το Σαββατοκύριακο, ένας βοηθός νοσηλευτή πολλές φορές στον όροφο. Η κατάσταση, ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης, καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ και στη Βουλή, με ερωτήσεις και αναφορές. Χρειάζεται, όμως, η ενεργή συμμετοχή, στήριξη και δράση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του σωματείου. Στηλιτεύτηκε από τους εργαζομένους η προσπάθεια της διοίκησης να παρουσιάσει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν επηρεάζεται από τις συγχωνεύσεις, τη μείωση των χειρουργικών κρεβατιών (300 περιστατικά ματαιώθηκαν το τελευταίο διάστημα). Αντίστοιχα, προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν στο τεχνητό νεφρό, όπου η συνταξιοδότηση δυο νοσηλευτριών και η εγκυμοσύνη μιας άλλης εργαζομένης καθιστούν την λειτουργία δύσκολη για όσους μένουν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.
Ενδιαφέρον υπήρξε σε πολλούς εργαζόμενους για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις πολεμικές συγκρούσεις που διαφαίνονται και τις επιπτώσεις τους. Σχολιάστηκε ιδιαίτερα ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, καθώς και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση για το νησί, ειδικά με τη παρουσία της αμερικανονατοϊκης βάσης της Σούδας. Ο κομμουνιστής βουλευτής κάλεσε τους εργαζομένους σε εγρήγορση, να μη δοθεί κανέναν άλλοθι στους σχεδιασμούς αυτούς, αναδεικνύοντας ότι η ίδια αιτία που προκαλεί την επιθετικότητα του κεφαλαίου απέναντι στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα είναι η αιτία που ανοίγει την όρεξη για το κεφάλαιο και τους ανταγωνιζόμενους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς του για επεμβάσεις και πολέμους.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook