Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη  Κουρουμπλή είχε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης.
  
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Δημαρχείο Χερσονήσου, στις Γούρνες. 

Τον Υπουργό υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης παρουσία των κ.κ. Βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Σπύρο Δανέλλη του Ν. Ηρακλείου,  του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης και Δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινού, των Αντιδημάρχων Δήμου Χερσονήσου, κ.κ. Εμμανουήλ Πλευράκη, Γεωργίου Μεραμβελιωτάκη, Εμμανουήλ Πετράκη και Ευθυμίου Μουντράκη, καθώς και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Χερσονήσου, κ. Ιωάννη Χρηστάκη καθώς και τον πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α. κ.Βαρδή Φραγκιαδάκη.

Ο  Δήμαρχος Χερσονήσου,  αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Υπουργό για την επίσκεψή του, τον ενημέρωσε για όλα τα θέματα που απασχολούν το Δήμο Χερσονήσου και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως το μεταναστευτικό, η διαχείριση απορριμμάτων και οι ρυθμίσεις οφειλών . 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο  Δήμαρχος εξέφρασε τις ανησυχίες του για το μεταναστευτικό, ιδίως μετά και την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού  Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γ. Μουζάλα, στην Κρήτη, τονίζοντας ταυτόχρονα την αρνητική του θέση για την εσωτερική μεταφορά μεταναστών από άλλα μέρη της Ελλάδας στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι η Κρήτη θα πρέπει να είναι εκτός σχεδιασμού, λόγω και της ευαίσθητης τουριστικής ιδιαιτερότητάς της.  

Άλλο ένα θέμα που τέθηκε προς συζήτηση,  ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων  και η πρόταση παραμονής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Βόρειας Πεδιάδος Α.Ε ΟΤΑ, του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και άλλων δομών, βάσει της ομόφωνης απόφασης της ΠΕΔ Κρήτης ως έχουν. Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρόταση σχεδιασμού της ΠΕΔ Κρήτης, όπως αυτή απεστάλη στο Υπουργείο.

Ο Δήμαρχος,  κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, έθεσε ως θέμα τη διεύρυνση της βάσης των οφειλών που θα εξυπηρετηθούν από την επιχορήγηση του Υπουργείου για τα ληξιπρόθεσμα,  καθώς και, την ρύθμιση των οφειλών δημοτών προς τους ΟΤΑ δίδοντας έμφαση στην  προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών.

Εν γένει τέθηκαν επί τάπητος, όλα τα τρέχοντα διοικητικά ζητήματα, μεταξύ αυτών και το θέμα της πάταξης της Γραφειοκρατίας και θέματα του νέου  Πολυνομοσχεδίου, με έμφαση στη θεραπεία των αστοχιών προηγούμενης  Νομοθεσίας.

Θέματα που συζητήθηκαν, παρότι δεν ενέπιπταν στην άμεση αρμοδιότητα του  Υπουργού, ήταν το θέμα της αξιοποίησης του Δημοσίου κτήματος της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών καθώς και αυτό της παραχώρησης του τουριστικού ακινήτου του πρώην «ΞΕΝΙΑ» Καρτερού, για εκπαιδευτικές χρήσεις και παρεμβάσεις. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και το ζήτημα της Μαρίνας Μαλίων και η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης στο χρόνιο αυτό ζήτημα.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό για την επίσκεψή του και την εποικοδομητική τους συζήτηση, προσβλέποντας σε μία αυτοδιοίκηση με μία σύγχρονη αντίληψη. 

Ο κύριος Υπουργός δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης για το σχεδιασμό των απορριμμάτων σε συνδυασμό με την πρόταση της ΚΕΔΕ και την αξιοποίηση αντικειμενικών κριτηρίων  βιωσιμότητας των φορέων.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέφερε ότι θα διατεθούν 280 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους της χώρας, καθώς και ότι θα αποδοθούν τα παρακρατηθέντα των ΟΤΑ, κατά τα έτη 2016 και 2017.

Ο Υπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού συναντήσεων για τα σημαντικά θέματα της Μαρίνας των Μαλίων και της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, καθώς και του κτιρίου ΞΕΝΙΑ. 

Πάγια προσωπική αντίληψη του Υπουργού είναι η διαβούλευση με τους περιφερειακούς Δήμους της χώρας και των θεσμικών της εκπροσώπων, ΠΕΔ και ΚΕΔΕ.  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook