Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας με την τρόικα, με επίκεντρο τις αναλογιστικές μελέτες για τις επικουρικές συντάξεις που θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο και θα τελειώσουν τον Ιούνιο.

Όσα ταμεία διαπιστωθεί ότι έχουν ελλείμματα θα αναγκαστούν να μειώσουν τις επικουρικές συντάξεις έως και 40% από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Στόχος όλες οι επικουρικές να αντιστοιχούν στο 20% του συνταξιμου μισθού.

Πιέσεις ακόμα ασκούνται για την καθιέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων και για την όσο το δυνατόν άρση των εμποδίων που τις περιορίζουν.

Από την πλευρά τους οι εργατολόγοι, που δέχονται ερωτήματα από επιχειρηματίες και εργαζόμενους , διαπιστώνουν ότι οι επιχειρησιακές καθυστερούν γιατί προβάλλουν άρνηση τα υφιστάμενα σωματεία καθώς και γιατί οι διαδικασίες γιατί σύσταση νέων είναι χρονοβόρες.

Έτσι, οι περισσότερες επιχειρήσεις αλλάζουν τις ατομικές συμβάσεις μειώνοντας το μισθό με τη συναίνεση των εργαζομένων υπό τη απειλή των απολύσεων . Το ίδιο υποστηρίζουν και οι εκπρόσωποι των πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν το 92% .

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω θέματα θα τεθούν επί τάπητος κάτω από το σοκ της πρότασης Μέρκελ για εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης στην Ε.Ε στα 67 χρόνια.