Για άρνηση να υλοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για το προσφυγικό, κατηγορεί τη δημοτική αρχή Χανίων ο συνδυασμός “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος”.

Σε ανακοίνωσή του επικρίνει τον δήμαρχο Χανίων ότι “από τη μια ακροβατεί ανάμεσα σε ξενοφοβικές λογικές και, από την άλλη, προσφεύγει σε επικλήσεις ευαισθησίας προς τους εξαθλιωμένους”

Ακολουθεί η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:

“Προτεραιότητα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η δημοκρατία

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι δηλώσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής καθώς και οι συναντήσεις και συσκέψεις με φορείς του νομού Χανίων, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη μεταφορά και φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη. Θα μπορούσαν όλα τα παραπάνω να αποτελούν εξαιρετικά θετικές πρωτοβουλίες αν δεν ελλόχευε διαρκώς μια ουσιαστική άρνηση: Η άρνηση της παραδοχής ότι οι τωρινές εξελίξεις στο νομό μας δεν αποτελούν κυβερνητική επιβολή αλλά υλοποίηση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, που επί μήνες αρνείται να υπηρετήσει η δημοτική αρχή.

Η προσφυγική κρίση είναι πραγματικότητα άρα υπάρχει αντικειμενική ανάγκη να αντιμετωπιστεί. Οι δομές αλληλεγγύης το εφαρμόζουν στην πράξη εδώ και χρόνια. Δεν έχουμε το δικαίωμα ως Δήμος να απαιτούμε μόνο από τους άλλους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης και εμείς να μην αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Πώς θα μας φαινόταν αν ήμασταν στη θέση τους; Η ανθρωπιστική κρίση είναι επίσης πραγματικότητα και είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα η αντιμετώπισή της. Από την αρχή της κρίσης ο Δήμος δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας οργανωμένων δομών για τη στέγαση και σίτιση των θυμάτων της κρίσης, όπως και για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων. Αποφάσεις επί αποφάσεων μένουν στα χαρτιά. 

Σήμερα, ως Δήμος Χανίων έχουμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε πρώτα και κύρια δικές μας αποφάσεις, δηλαδή αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων, αφού η κυβέρνηση αναλαμβάνει βαθμιαία το κόστος δημιουργίας των δομών και παρέχει προσωπικό για τη λειτουργία τους. Είναι μεγάλη ευκαιρία να ανακαινιστεί και να αξιοποιηθεί καταρχάς ένα κτίριο του Ψυχιατρείου και αργότερα να παραμείνει στην πόλη για χρήσεις που η κοινωνία θα αποφασίσει. Η συνεννόηση με τους υπόλοιπους Δήμους του νομού αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμη παράμετρο και για να αξιοποιηθεί περαιτέρω η δυνατότητα που παρέχεται από την πολιτεία να φιλοξενηθούν μετανάστες σε σπίτια με επιδοτούμενα ενοίκια, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να εργασθούν και να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Ο δήμαρχος μπορεί να πείσει τους δημότες μόνο όταν έχει ξεκάθαρη θέση και όχι όταν, από τη μια, ακροβατεί ανάμεσα σε ξενοφοβικές λογικές και, από την άλλη, προσφεύγει σε επικλήσεις ευαισθησίας προς τους εξαθλιωμένους, χωρίς να έχει ακόμα προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση αποφάσεων που και ο ίδιος έχει ψηφίσει. Είναι καιρός να μπει τέρμα στην τακτική των εντυπώσεων και της επικοινωνιακής βιτρίνας, διότι τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες αφού υπάρχει και η στήριξη της πολιτείας.

Ας πει ξεκάθαρα ο δήμαρχος ότι η εικόνα της πόλης και ο τουρισμός δεν επηρεάζονται από οργανωμένες και ανθρώπινες δομές υποδοχής προσφύγων, όπως και των αστέγων συμπολιτών μας. Αλληλεγγύη από τη μεριά των Δήμων σημαίνει άμεση δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας, καθώς και ενεργή στήριξη και συνεργασία με τις υπάρχουσες δομές αλληλεγγύης της κοινωνίας. Άστεγοι στα παγκάκια και στα σοκάκια της πόλης ή δημοτικό υπνωτήριο αστέγων;

Η δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει στους δημότες ότι δεν αναγκάζεται από την κυβέρνηση να δημιουργήσει δομή υποδοχής μεταναστών, άλλα ότι με καλύτερους όρους της δίνεται η ευκαιρία να υλοποιήσει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που την θεωρεί απόλυτα αναγκαία πολιτικά, οικονομικά και ηθικά. Δεν πρέπει, για άλλη μια φορά, να συρθούμε και να απολογούμαστε σε εκείνες τις φωνές που θυσιάζουν ωμά και κυνικά την ανθρώπινη αγωνία επιβίωσης στο χυδαίο επικοινωνιακό μάρκετινγκ για να έχουν παραταξιακό όφελος. Τόσα χρόνια βιώσαμε τα αποτελέσματα των δικών τους πολιτικών επιλογών και τώρα χρειάζεται να προχωρήσουμε ενωμένοι όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης απαιτεί τη δημιουργία οργανωμένων δομών από τους Δήμους.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook