Για αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για την χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Κακοδίκι, στο δήμο Καντάνου – Σελίνου, κατηγορούν την δημοτική αρχή, πρωτοβουλία πολιτών κατά της κατασκευής ΣΜΑ στο Κακοδίκι.

Με μια σκληρή ανακοίνωση οι πολίτες κατηγορούν τον δήμαρχο ότι επιχείρησε με παραπληροφόρηση και αυταρχική νοοτροπία να αποκρύψει από τους κατοίκους την “τετελεσμένη” απόφαση της δημοτικής αρχής για κατασκευή ΣΜΑ στο Κακοδίκι, ενώ παράλληλα διαμηνύουν με έντονο ύφος ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν αυτήν την εξέλιξη, δηλαδή όπως σημειώνουν την καταστευή του σταθμού δίπλα σε οικισμό και κοντά σε ποτάμι.

(φωτογραφία από τον Κακοδικιανό ποταμό που βρίσκεται, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι180 μέτρα από θέση που σχεδιάζεται η τοποθέτηση ΣΜΑ)

Στο κείμενό τους, δίνουν ένα ιστορικό των αποφάσεων της δημοτικής αρχής που οδήγησε στην εν κρυπτώ από τους κατοίκους όπως υποστηρίζουν απόφαση για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι:

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με ψέματα και παραπληροφόρηση αντέδρασε για άλλη μια φορά  η δημοτική αρχή Καντάνου-Σελίνου στους πραγματικούς και ουσιαστικούς λόγους του αγώνα μας ενάντια στην κατασκευή ΣΜΑ στο κέντρο του χωριoύ μας, δίπλα στο ποτάμι.

Η δημοτική αρχή επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη  αφήνει να εννοηθεί ότι είμαστε οπισθοδρομικοί, αντιαναπτυξιακοί, ανενημέρωτοι, τρομοκρατημένοι και διαδίδει ψευδώς και σκοπίμως ότι εμείς δεν θέλουμε να γίνει καθόλου ΣΜΑ στο Σέλινο και ότι επιθυμούμε τη συνέχιση του “Κουρουπιτού” στον πρώην ΧΥΤΑ στο Δ.Δ. Πελεκάνου!

Να ξεκαθαρίσουμε -για να τελειώνει αυτή η “καραμέλα”-  ότι δεν θα είχαμε καμιά αντίρρηση να γίνει ΣΜΑ με καθαρές, δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες, με μελέτη χωροθέτησης σε κατάλληλο χώρο, μακριά από οικισμούς, μακριά από ποτάμια και νερά.

Ο αδιαφανής, αντιδημοκρατικός, ετσιθελικός και  παράνομος τρόπος με τον οποίο ενήργησε η δημοτική αρχή σχετικά με τη χωροθέτηση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι, έγινε κατά παράβαση των αρχών, των στόχων και κατευθύνσεων που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία (Ν. 1650/1986, ν. 4014/2011, ν. 4042/2012, όλη η κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, ΚΥΑ 114218/1997, ΚΥΑ 50910/2003 κ.λ.π.) και διέπουν τον ΠΕΣΔΑΚ 2016 (αρ. απόφασης έγκρισης Περιφερειακού Συμβουλίου 62/2016) και συγκεκριμένα:

•    την αρχή της αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών στο μέγιστο βαθμό, με σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα, επιδεικνύοντας σεβασμό στις ήδη πραγματοποιηθείσες δαπάνες για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κρήτη
•    την ανάγκη αποφυγής νέων χωροθετήσεων, που συνήθως προκαλούν αντιδράσεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων
•    την υιοθέτηση και εφαρμογή μιας ορθολογικής οικονομικής πολιτικής, που θα ελαχιστοποιεί το λειτουργικό κόστος των μονάδων. 
•    την αρχή της ενεργοποίησης και ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών, με την ενσωμάτωση συστηματικών στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιούνται σε μόνιμη βάση είτε σε δημοτικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο

Αρχές Οκτωβρίου του 2015 άρχισε να  διαδίδεται η φήμη ότι η δημοτική αρχή έχει συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη πρώην μάντρας σκυροδέματος στο Κακοδίκι για την τοποθέτηση του ΣΜΑ. Ανάστατοι οι Κακοδικιανοί αρχίσαμε να συζητούμε και να εκφράζουμε την κάθετη αντίθεση μας.

Η δημοτική αρχή αντιλαμβανόμενη ότι υπάρχουν διαφωνίες και αντιδράσεις έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο: «Ο ΣΜΑ θα γίνει στο Κακοδίκι, θέλετε-δεν θέλετε» κατά δήλωση μάλιστα αντιδημάρχων.

Στις 18/10/2015 με την αρ. πρ. 164/2015 απόφαση δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η μίσθωση ακινήτου με τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για τη δημιουργία ΣΜΑ στο Σέλινο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη χωροθέτησης και χωρίς να τεθεί κανένα κριτήριο για τις προδιαγραφές (περιβαλλοντικές και τεχνικές) που θα έπρεπε να έχει το υπό αναζήτηση ακίνητο! 

Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο  παραβρεθήκαμε αρκετοί Κακοδικιανοί ζητώντας την κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος εκτός ημερησίας διάταξης. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε, απαντώντας  μας ότι δεν είχε ληφθεί καμιά απόφαση να έλθει ο ΣΜΑ στο Κακοδίκι και μας διαβεβαίωσε ότι αν επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο θα αποφασιζόταν σε Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα μας καλούσε να συμμετέχουμε. 

Ωστόσο το Τοπικό Συμβούλιο Κακοδικίου έλαβε και γνωστοποίησε στο Δήμο την υπ’ αρ. 4/09.11.2015 απόφασή του, με την οποία δηλώθηκε απερίφραστα η αντίθεση των κατοίκων του χωριού στην τοποθέτηση του έργου στην περιοχή. 

 Όμως Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα ΣΜΑ  στο Κακοδίκι, δεν έγινε ποτέ, και  η δημοτική αρχή παρόλο που γνώριζε απόλυτα, την κάθετη διαφωνία μας στο σχεδιασμό της, επέλεξε να συνεχίσει χωρίς καμιά ενημέρωση, με αποφάσεις μόνο της οικονομικής επιτροπής και διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού. Διαγωνισμού, που ως εκ θαύματος, ανέδειξε την λύση ΣΜΑ-Κακοδίκι, που οι “φήμες”  έλεγαν ότι εξ αρχής είχε συμφωνηθεί, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι κάθε άλλο παρά φήμες ήταν. 

 Στις 22-2-2016 και ενώ είχε καταλήξει ο διαγωνισμός (από τις 23-1-2016) και είχε προκριθεί ο ΣΜΑ-Κακοδίκι, η δημοτική αρχή οργάνωσε -για το ξεκάρφωμα – ενημερωτική συγκέντρωση, παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΔΙΣΑ, όχι στο Κακοδίκι όπου είχε ήδη αποφασίσει να φτιάξει τον ΣΜΑ, αλλά στην Παλιόχωρα! Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και ορισμένοι Κακοδικιανοί, χωρίς  ουδόλως  να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα και την  ήδη τελεσίδικη απόφαση ΣΜΑ-Κακοδίκι. Αυτή μάλιστα την βραδιά της υποκρισίας και του ψέματος επικαλείται ο δήμαρχος ότι μας ενημέρωσε, ενώ τότε μας διαβεβαίωνε ότι όπου και αν γίνει ο ΣΜΑ, θα ήταν προσωρινά για 3 χρόνια και όταν γίνει ο βιολογικός καθαρισμός θα μεταφερθεί και ο ΣΜΑ  στον ίδιο χώρο! 

Τέσσερις ημέρες μετά (!) στις 26/2/2016 με την αρ. 10/2016 απόφαση οικονομικής επιτροπής, κατοχυρώθηκε η 15ετής μίσθωση ακινήτου (3,2 στρ.)  στο Κακοδίκι για την κατασκευή  του ΣΜΑ, με αντίτιμο 500 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που η αντικειμενική  αξία για αγορά ανάλογου χωραφιού δεν υπερβαίνει τα 1000 ευρώ/στρ.! Έχουμε δηλαδή “δωράκι”  90.000 ευρώ συνολικά, για αξία γης  που η αγορά της “αντικειμενικά” δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ! 

 Στην παραπάνω απόφαση ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιωτάκης Ιωάννης είπε ότι «διαφωνεί με την χωροθέτηση του ΣΜΑ στον συγκεκριμένο χώρο και ότι συντάσσεται με την άποψη της Τοπικής Κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής.»

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουμε στην αρ. πρ. 80/2016 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου στις 30/6/2016 κατά τη συζήτηση του Γενικού Πολεοδομικού του πρώην δήμου Πελεκάνου,  αποφασίστηκε με τροϊκανή μεθοδολογία (σε συζήτηση άσχετου θέματος και χωρίς την παρουσία της προέδρου του τοπικού συμβουλίου Κακοδικίου) να χωροθετηθεί, (με “ψιλά” γράμματα), ο ΣΜΑ εκτός του Δ.Δ. Πελεκάνου, στο Κακοδίκι! 

Αποφασίστηκε δηλαδή ο ΣΜΑ να είναι εκτός της περιοχής που παράγει το 63,58% του συνολικού όγκου απορριμμάτων του Σελίνου και να είναι στο Κακοδίκι που παράγει μόλις το 3,84%. Το κριτήριο της κεντροβαρικότητας του ΣΜΑ ως προς το χώρο παραγωγής και όχι τελικού προορισμού των σκουπιδιών, μεταφράστηκε από τη δημοτική αρχή στο κλασικό πλέον: Όλα για την Παλιόχωρα! Εκεί άλλωστε βρίσκονται τώρα οι ψήφοι και το χρήμα. 

Τονίζουμε ότι όλα τα παραπάνω, τα πληροφορηθήκαμε εντελώς τυχαία, παρακολουθώντας τις δημοσιεύσεις εγγράφων του Δήμου Καντάνου- Σελίνου στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση από τη δημοτική αρχή.

Όπως προκύπτει από το παραπάνω σύντομο ιστορικό (με τις σχετικές αποφάσεις που παραθέτουμε) η δημοτική αρχή όσο αναφορά τη δημιουργία ΣΜΑ στο Σέλινο όχι μόνο δεν υλοποίησε καμιά (επιστημονική) μελέτη χωροθέτησης  του, αλλά δεν έκανε ποτέ δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τα κριτήρια και την επιλογή της θέσης του. Αντιθέτως προχώρησε κατευθείαν σε απόφαση μίσθωσης ακινήτου για ΣΜΑ, με ενέργειες της οικονομικής επιτροπής, που δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να χωροθετεί.

Η δημοτική αρχή με παραπληροφόρηση, αυταρχισμό και αδιαλλαξία επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης με την τοπική κοινωνία του χωριού μας. Παραδεχόμαστε ότι ήμασταν ανόητοι και αφελείς όσοι την πιστέψαμε.

Η σημερινή δημοτική αρχή εφαρμόζει την ίδια  αδιαφανή, μικροπολιτική και αυταρχική πρακτική που εφάρμοσαν και οι προκάτοχοι της  στην χωροθέτηση του βιολογικού στην Παλιόχωρα με τα γνωστά σε όλους αδιέξοδα και την αδυναμία  εξεύρεσης λύσης. 

Η σημερινή δημοτική αρχή θα φέρει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για το ανάλογο πιθανό “μπλοκάρισμα” της δημιουργίας ΣΜΑ στο Σέλινο, και όχι οι κάτοικοι – δημότες του Κακοδικίου που είναι υποχρεωμένοι να υπερασπίζονται τον τόπο τους και να ελέγχουν την αλαζονεία της εξουσίας.

Κύριε δήμαρχε 
Οφείλατε και ήσασταν υποχρεωμένος εκ του νόμου να έρθετε στο χωριό μας, να είχατε οργανώσει μια λαϊκή συνέλευση και κοιτώντας μας στα μάτια να μας λέγατε την αλήθεια. Όλοι μαζί -αν υπήρχε ειλικρίνεια- θα βρίσκαμε μια λύση. Έχετε μια τελευταία ευκαιρία να διορθώσετε τα λάθη σας: Στο δημοτικό συμβούλιο που ζητήσαμε να γίνει, να ακυρώστε το ΣΜΑ στο Κακοδίκι και μην ελπίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε την απόφαση μας: ΣΜΑ στο Κακοδίκι, δίπλα σε οικισμό και δίπλα στο ποτάμι δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνει σε καμιά περίπτωση.

Πρωτοβουλία αγώνα κατοίκων Κακοδικίου 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook