Βολές κατά του δημάρχου Χανίων για τη διαχείριση του προσφυγικού – “Είστε Δούρειος Ίππος της κυβέρνησης” είπε επικεφαλής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο απευθυνόμενος στο δήμαρχο Χανίων – Να ελεχθούν ΜΚΟ, να μπουν όροι και προϋποθέσεις

Εν αναμονή της επόμενης σύσκεψης της ΠΕΔ Κρήτης για το ρόλο του νησιού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στον απόηχο της ανακοίνωσης Μουζάλα από την Κρήτη για την δημιουργία camp φιλοξενίας στους τέσσερις νομούς του νησιού, αλλά και μια ημέρα από την πρώτη ευρεία σύσκεψη για το θέμα, παρουσία βουλευτών, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων φορέων του νομού, συνεδρίασε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, φέρνοντας στο τραπέζι, εκτός ημερησίας διάταξης το ζήτημα της μεταφοράς και φιλοξενίας προσφύγων στα Χανιά.

Ο δήμαρχος Χανίων δέχτηκε βολές από την αντιπολίτευση ότι παρέκαμψε το δημοτικό συμβούλιο και προέβη στην χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη, αποκλείοντας τις δημοτικές παρατάξεις, φέρνοντας το θέμα και το σώμα σήμερα προ τετελεσμένων γεγονότων και ελλείψει ουσιαστικής ενημέρωσης για τις αντιδράσεις και τις θέσεις τοπικών φορέων.

Ταυτόχρονα ζητήθηκε από την δημοτική αρχή να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πριν την επόμενη επίσκεψη Μουζάλα στην Κρήτη, ώστε το δημοτικό συμβούλιο, ως ανώτατο θεσμικό όργανο να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες τα Χανιά θα υποδεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι τόνοι σε αρκετές περιπτώσεις ανέβηκαν ενώ δεν έλειψαν και βαρείς χαρακτηρισμοί και κατηγορίες που απευθύνονταν προσωπικά στο δήμαρχο Χανίων, για την μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος σε θεσμικό επίπεδο.

Βάμβουκας: Πρόβλημα θα δημιουργηθεί αν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις

Ο δήμαρχος Χανίων, στην αρχή της συζήτησης προέβη σε μια σφαιρική  τοποθέτηση – ενημέρωση για το ζήτημα, κάνοντας λόγο για μια κυβερνητική απόφαση η οποία ήταν “αναμενόμενη” αναφέροντας ότι ο δήμος είχε λάβει προειδοποιήσεις για μια τέτοια εξέλιξη. Πρόκειται όπως είπε για μια λογική απόφαση, στα πλαίσια του επιμερισμού των βαρών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ομοφωνία από τους δημάρχους και τους φορείς των Χανίων για την αντιμετώπιση του ζητήματος ενώ υποστήριξε ότι ο μεγαλυτερος κίνδυνος για την τοπική κοινωνία προέρχεται όχι από το ίδιο το ζήτημα αλλά από την έκταση των αντιδράσεων και το “θόρυβο’ που θα δημιουργηθεί απέναντι σε αυτό.

“Το καλύτερο είναι να συνεργαστούμε με την κεντρική διοίκηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί από τον υπερβολικό θόρυβο, σημείωσε ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι “η δική μας περίπτωση είναι διαφορετική, δεν συζητάμε για hot spot αλλά οργανωμένες δομές ανθρώπων, επίσημων καταγεγραμμένων που νομίμως διαβιούν στην πατρίδα μας”.

Ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι η κατασκευή ή ανακαίνιση υπαρχόντων χώρων θα γίνει με έξοδα της κεντρικής διοίκησης ενώ και τα έξοδα διαβίωσης δεν θα επιβαρύνουν τους δήμους. Τέλος ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την παραμονή όσων φιλοξενηθούν στα Χανιά εκ των οποίων κάποιοι θα μείνουν στην χώρα, κάποιοι θα επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους ενώ άλλοι θα προωθηθούν στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης.

Νάνσυ Αγγελάκη: Το πρόβλημα το δημιουργείται εσείς

Η δημοτική σύμβουλος Νάνσυ Αγγελάκη, σε μια σύντομη τοποθέτησή της εκ μέρους της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι ο ίδιος προκαλεί τις αντιδράσεις και τον “θόρυβο” με τη στάση του απέναντι στη διαχείριση του προβλήματος καθώς όπως τόνισε συγκαλεί συναντήσεις χωρίς να ενημερώνει τις δημοτικές παρατάξεις.

“Προκαλείται ο ίδιος τον θόρυβο με συναντήσεις τις οποίες συγκαλείται αλλά μη ενημερώνοντας τις δημοτικές παρατάξεις για το περιεχόμενο αυτών” σημείωσε η δημοτική σύμβουλος αναφέροντας ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και κενά όσον αφορά για  παράδειγμα την κατανομή των προσφύγων.

Παπαδογιάννης: Χρησιμοποιείστε σαν Δούρειος Ίππος της κυβέρνησης – Να γίνει δημοψήφισμα

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Χανιά 100/5” Άρης Παπαδογιάννης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προσωπικά στο δήμαρχο Χανίων κατηγορώντας τον ότι δρα σαν Δούρειος Ίππος της κυβέρνησης, όπως έκανε και στο παρελθόν δίνοντας τα αποθεματικά του δήμου χωρίς προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ τον κάλεσε να προχωρήσει σε τοπικό δημοψήφισμα καθώς όπως τόνισε οι αντιδράσεις των φορέων είναι έντονες. 

“Είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο αλλά ο δήμαρχος Χανίων παίρνει πρωτοβουλίες ερήμην πολιτών και φορέων. Εσείς ανοίξατε το θέμα το 2015, ζητώντας την φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων… “Γίνεστε ακόλουθος μιας κυβέρνησης που δεν έχει σχεδιασμό για αυτό το θέμα, που δεν λαμβάνει υπόψη το χωροταξικό της χώρας και βλέποντας και τις αντιδράσεις των φορέων, ποτέ δεν συζητήσατε μαζί τους αλλά τώρα απευθύνεστε σε αυτούς για να βρειτε σε ποιο χώρο θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες. Ο κ. Μουζάλας προσέβαλε τη δημοκρατικότητα, το ήθος, το άισθημα και την φιλοξενία μας ξεχνώντας ότι οι κρητικοί έχουν βιώσει προσφυγικές εμπειρίες.” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Παπαδογιάννης, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού για να πλήξουν τον τουρισμό της Κρήτης.

“Εμπιστεύεστε ότι θα είναι λίγοι, ότι δεν θα γίνουν πάρα πολλοί. Πολλοί ανησυχούν ότι είναι σχέδιο οργανωμένο για να πληγεί ο τουρισμός της Κρήτης.  Οι άλλοι δήμοι που φιλοξένησαν πρόσφυγες ξέρετε τι έχουν υποστεί”, πρόσθεσε ο κ. Παπαδογιάννης επισημαίνοντας ότι ο δήμος Χανίων θα μπορούσε να συμβάλει με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και άλλους τρόπους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού πχ.με οικονομικά μέσα, ενώ καταλήγοντας πρότεινε την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος υπό το βάρος των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

“Οι φορείς αντιδρούν, επιμελητήρια, τουριστικές ενώσεις κτλ. Έχετε υποχρέωση να προχωρήσετε σε ένα τοπικό δημοψήφισμα. Αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι θα βγαίνουν από τις ανοιχτές δομές και θα αλλάζουν την εικόνα της πόλης. Χρησιμοποιείστε σαν δούρειος ίππος από την κυβέρνηση, είστε ο δήμαρχος που αμέσως διέθεσε τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου”.

Μηνάς Βουλγαρίδης, “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος” : Να κινηθούμε σωστά ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ενσωματωθούν και αξιοποιηθούν στην τοπική κοινωνία

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος” ο Μηνάς Βουλγαρίδης, υπεραμύνθηκε της υποδοχής των προσφύγων στα Χανιά κάνοντας λόγο για μια ευκαιρία τα Χανιά να συμμετέχουν στην διαδικασία ενσωμάτωσης των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία και στην αξιοποίηση τους, ενώ υποστήριξε ότι ο καλύτερος χώρος για την φιλοξενία τους είναι το  Παλιό Ψυχιατρείο.

“Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μένουν σε καταυλισμούς και δεν θα τρώνε στα συσσίτια. Αν κινηθούμε σωστά μπορούν αυτοί οι άνθρωποι που είναι επιστήμονες, εργάτες, παιδιά να ενσωματωθούν και να αξιοποιηθούν ανάλογα. Δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για τους Έλληνες που πήγαν στο εξωτερικό και να μην βλέπουμε το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας.”

Νίκος Παπαντωνάκης: Υπάρχει υπερβολική ανησυχία και σπέκουλα γύρω από το θέμα

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νίκος Παπαντωνάκης, συντάχθηκε με την άποψη του δημάρχου Χανίων ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από τις υπερβολικές αντιδράσεις ενώ πρόσθεσε ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται πολιτικά αυτό το  θόρυβο, απομακρυνόμενοι απο μια ουσιαστική θέαση στο ζήτημα που δεν είνα άλλη από την εξέταση και καταγγελία των αιτιών που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους στην προσφυγιά.

“Υπάρχει υπερβολική ανησυχία και κάποιοι σπεκουλάρουν αυτήν την ανησυχία. Άνθρωποι είναι μην το ξεχνάτε. Πρέπει να δούμε γιατί ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι εδώ, ποιος φταίει; Η χώρα μας δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαική Ένωση που θέλησαν να επέμβουν στην Συρία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες προσφύγες και νεκροί. Να καταγγείλουμε την αιτία. Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε, να πιέσουμε την κυβέρνηση για τις προυποθέσεις ανθρώπινης φιλοξενίας… “Το πρόβλημα για τον τουρισμό θα δημιουργηθεί από τις αντιδράσεις κατά της φιλοξενίας των προσφύγων”

Έντονες ενστάσεις εξέφρασαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Σχοινοπλοκάκης και Κεμεσίδης, τόσο για το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου στις διεργασίες για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν το ζήτημα όσο και για την ενδεχόμενη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών στο Παλιό Ψυχιατρείο, αντίστοιχα. 

Ο κ. Σχοινοπλοκάκης, επεσήμανε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο έχει αποκτήσει διακοσμητικό ρόλο και ακολουθεί ειλημμένες αποφάσεις αν και αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο, τις θέσεις του οποίου οφείλει να μεταφέρει ο δήμαρχος Χανίων. Παράλληλα ο κ. Σχοινοπλοκάκης αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Χανίων και του κ Μουζάλα ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών θα είναι 2000, εκφράζοντας την πεποίηθηση ότι τα σύνορα της Τουρκίας θα ανοίξουν και θα υπάρξει νέο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα προς τη χώρα μας.

Ο κ. Κεμεσίδης, εξέφρασε με έντονο τρόπο την αντιθεσή του για την επιλογή του Παλιού Ψυχιατρείου ως χώρου φιλοξενίας, καθώς βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό ενώ ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση ως προς τις ΜΚΟ που θα δραστηριοποιηθούν σε διάφορους τομείς όπως πχ σίτιση. Ζήτησε επίσης να γίνει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να βγει συγκεκριμένη απόφαση όπου θα υπάρχουν δεσμεύσεις ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις φιλοξενίας.

“Δεν λέμε όχι, αλλά ναι με προυποθέσεις. Δεν μπορούμεν να βοηθήσουμε από τα λεφτά των δημοτών που τους κόβουμε το νερό” σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Βάμβουκας: Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ την Παρασκευή θα συζητηθούν όροι και προϋποθέσεις

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τοποθέτησής του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, επεσήμανε ο δήμος Χανίων δεν καλείται να λάβει απόφαση αφού αυτήν την έχει λάβει η κυβέρνηση, ωστόσο θα επιχειρηθεί μια συνεργασία με την κεντρική εξουσία με τις προϋποθέσεις που θα τεθούν εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης ούτως ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικά προβλήματα ή να μην πληγεί η βαριά βιομηχανία της Κρήτης που είναι ο τουρισμός.

“Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση γιατί στο τέλος αυτό που επικρατεί είναι η κοινή λογική. Θα χάσουμε αν υποστηρίξουμε ότι δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε 2000 μετανάστες υπό προϋποθέσεις”, σημείωσε ο κ. Βάμβουκας προσθέτοντας ότι θα ζητηθούν εγγυήσεις από την κεντρική εξουσία για τον καθορισμό αρμοδιοτήτων και διαχείρισης του ζητήματος, τον καθορισμό λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, τη διασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων για κατασκευή και ανακαίνιση εγκαταστάσεων, τη θεσμοθέτηση διαδικασιών για προσλήψεις προσωπικού, την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού εγκατάστασης και παραμονής αλλά και την τήρηση αναλογικότητας υποδοχής προσφύγων και μεταναστών ανά νομό.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook