Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο διαδίκτυο αντί για αύριο Πέμπτη, στα τέλη του μήνα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την γενική γραμματεία Εσόδων, στις 28 με 29 του μηνός, και όχι αύριο Πέμπτη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αναμένεται να αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Αύριο, ωστόσο, αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία εκκαθάρισης.

Την ίδια στιγμή, οι δόσεις στις οποίες θα εξοφληθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ παραμένουν πέντε.

Μάλιστα, αν η ρύθμιση των πέντε δόσεων παραμένει, η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτό, ωστόσο, που δεν αλλάζει, σε σχέση με τα ανακοινωθέντα των προηγούμενων ημερών, είναι ότι ο φετινός φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου 2017.  

Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά, ο φόρος εξοφλήθηκε σε έξι δόσεις, με την πρώτη δόση να ξεκινά τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2016. 

Σε σχέση με τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, τα φετινά εκκαθαριστικά αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι καθώς θα είναι μεγαλύτερος ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. 

Συγκεκριμένα, οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.  

Επίσης αύξηση στον λογαριασμό θα επιφέρει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα αλλά και η επιβολή νέων αυξημένων συντελεστών που αρχίζουν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ. 

Έτσι εφέτος, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο, ενώ 2,5 εκατομμύρια θα πληρώσουν ακριβώς τα ίδια με πέρυσι. Στον αντίποδα αυτοί που θα πληρώσουν λιγότερο φόρο υπολογίζονται σε 2,4 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ιδιοκτήτες οικοπεδων και μονοκατοικιών, οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων οι οποίοι έχασαν την έκπτωση του 20% αλλά και οι επιχειρήσεις που θα πληρώσουν φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν, ενώ έως και πέρυσι απαλλάσσονταν. 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου εξαιτίας τη αδυναμία υπολογισμού της αξίας τους και αναμένεται να υπολογιστούν κανονικά το 2017.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook