Πρεμιέρα με αυξήσεις-ρεκόρ στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, αλλά με ακινητοποιημένα σχεδόν τα περισσότερα μέσα μεταφοράς (Μετρό, ΕΘΕΛ) κάνει ο Φλεβάρης. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η ανατίμηση των εισιτήριων έως και 80% δεν επαρκεί για να επαναφέρει στα κέρδη τις ΔΕΚΟ συγκοινωνιών.

Διαφυγόντα κέρδη για τον ΟΑΣΑ

Τουλάχιστον 44 εκατ. ευρώ στοιχίζει στον ΟΑΣΑ η εισιτηριοδιαφυγή σε ετήσια βάση και χτυπάει «κόκκινο» ιδίως στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αποτελώντας τη βασική τροχοπέδη για το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών αποτελεσμάτων των δημόσιων εταιρειών συγκοινωνιών.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με την ιστιοσελίδα capital.gr σχεδιάζει να δημιουργήσει το «έξυπνο» εισιτήριο, εγκαθιστώντας αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου, ήτοι μπάρες στις εισόδους-εξόδους των σταθμών του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Αλλά και την αντικατάσταση των «παραδοσιακών» εισιτηρίων με ηλεκτρονικές κάρτες. Το «έξυπνο» εισιτήριο βρίσκεται στα «χαρτιά» από το 2007, οπότε ο τότε υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης είχε εξαγγείλει τη δημιουργία νέου συστήματος αυτόματης είσπραξης εισιτηρίων.

«Θα πρέπει να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα εωσότου ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Μέχρι τότε η εισιτηριοδιαφυγή θα εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη» σημειώνει ο καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών – συγκοινωνιολόγος Ευάγγελος Ματσούκης.

Εάν στη λαθρεπιβίβαση προστεθούν το περίπου ένα εκατομμύριο εισιτηρίων-«μαϊμού» που διακινούνται στην αγορά, το κίνημα «δεν πληρώνω», αλλά και το φαινόμενο της «δωρεάς» μεταξύ επιβατών μεταχειρισμένων εισιτηρίων, γίνεται κατανοητό γιατί οι αυξήσεις έως και 80% στα εισιτήρια δεν επαρκούν για να «κλείσουν» την «μαύρη τρύπα» των αστικών μέσων μεταφοράς.

Πιο φθηνές πλέον οι διαδρομές με Ι.Χ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, πλέον η αύξηση της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου στο 1,40 ευρώ καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την μετακίνηση με ένα μικρού ή μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο φθηνότερη, σε σχέση με τις αστικές συγκοινωνίες.

Μάλιστα η τιμή της μηνιαίας κάρτας του ΗΣΑΠ ενισχύεται από 25 ευρώ στα 45 ευρώ, ήτοι 80%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook