Την κατάθεση σχεδίου που θα περιγράφει αναλυτικά τους όρους και τον τρόπο φιλοξενίας 2000 προσφύγων στην Κρήτη, προκειμένου να αποφευχθούν επιζήμιοι ερασιτεχνικοί χειρισμοί, ζητά ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης.

Ο Σύνδεσμος αντιδρά και αρνείται οποιαδήποτε πρόχειρη λύση και ζητεί οι χώροι φιλοξενίας να μην μετατραπούν σε χώρους ανεξέλεγκτης ροής ή πεδία λειτουργίας άδηλων ομάδων συμφερόντων.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα πραγματοποιείται και έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ Κρήτης αλλά και της Ολομέλειας των Δημάρχων του νησιού για το προσφυγικό ζήτημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης:
 
“Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και η διαμόρφωση συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί κεντρικό ζητούμενο στις μέρες μας. Αφορούν και τα δύο άλλωστε τόσο την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία όσο και τη διασφάλιση, της συνδεόμενης με την κοινωνική ειρήνη, εύρυθμης πορείας της πολύπαθης εθνικής μας οικονομίας. 

Δυστυχώς, ερασιτεχνικού χειρισμοί,  καθυστερήσεις, ανεπάρκειες, προχειρότητες και σπασμωδικές κινήσεις στοίχισαν κατά το παρελθόν. Προφανές είναι ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στη διαχείριση του ζητήματος ειδικά σε ό,τι αφορά το σχέδιο φιλοξενίας 2.000 προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη. 

Η περιοχή μας είναι άλλωστε κομβική για την εθνική οικονομία, αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του Ελληνικού τουρισμού και άρα βασικό «πνεύμονα» τόνωσης της απασχόλησης, των δημοσίων εσόδων και συνεπώς της ίδιας της αναπτυξιακής πορείας του τόπου. 

Στο πλαίσιο αυτό ως εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του κλάδου στα Χανιά ζητούμε την κατάθεση ενός αναλυτικού σχεδίου για τη φιλοξενία των 2.000 προσφύγων και μεταναστών που θα καταγράφει αναλυτικά δεσμεύσεις για την ασφάλεια, υγιεινή, αλλά και ομαλή λειτουργία των χώρων υποδοχής. Επίσης ζητούμε την ξεκάθαρη δέσμευση ότι οι χώροι αυτοί δε θα μετατραπούν σε χώρους ανεξέλεγκτης ροής και διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, δε θα μετατραπούν σε εστίες παραβατικότητας και κοινωνικής αποσταθεροποίησης, δε θα γίνουν πεδία λειτουργίας άδηλων ομάδων συμφερόντων. 

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο δηλαδή από το αυτονόητο που επιτάσσουν οι βασικές αρχές του ανθρωπισμού αλλά και της ανάγκης διασφάλισης κοινωνικής ομαλότητας. 

Με τα δεδομένα όμως που μέχρι σήμερα υπάρχουν, ως εκπρόσωποι του πλέον ευαίσθητου αλλά και παραγωγικού για την εθνική οικονομία κλάδο του τουρισμού, λέμε όχι στις πρόχειρες και χωρίς σχέδιο λύσεις,  που προτείνονται στην παρούσα  φάση.  Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στον όποιον σχεδιασμό θέλει να υπονομεύσει την τοπική κοινωνική ομαλότητα αλλά και την ακμάζουσα τουριστική οικονομία. Ας μη ναρκοθετηθεί ό,τι αναπνέει και δίνει ζωή στον τόπο στο βωμό προχειροτήτων και ερασιτεχνισμών.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook