Ο 35χρονος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Ντάριους Ρεζάι δολοφονήθηκε το Σάββατο έξω από την κατοικία του στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας ότι κατά την επίθεση τραυματίστηκε η σύζυγός του, ενώ οι δράστες διαφεύγουν της σύλληψης. Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν σε διάστημα οκταμήνου.

Την είδηση της δολοφονίας του επιστήμονα, καθηγητή φυσικής ειδικευμένου σε θέμα πυρηνικής ενέργειας, μετέδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου τα ιρανικά πρακτορεία Mehr και ISNA.

Οι δράστες της δολοφονίας διαφεύγουν της σύλληψης. Η σύζυγος του επιστήμονα Ντάριους Ρεζάι διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Υπήρξαν αναφορές ότι τη δολοφονία εκτέλεσαν άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, αλλά η σχετική πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το Νοέμβριο του 2010 δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο πυρηνικός επιστήμονας Μαγίντ Σαχριαρί όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός με τον οποίο άγνωστοι είχαν παγιδεύσει το όχημά του.

Η ιρανική ηγεσία «χρέωσε» την επίθεση στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, Μοσάντ, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι «δολοφόνησαν έναν επιστήμονα για να εκφοβίσουν το Ιράν».

Το Ισραήλ προειδοποιεί επί μακρόν για τον πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θεωρώντας ότι είναι «βιτρίνα» για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Η Τεχεράνη αψηφά σταθερά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Την περασμένη εβδομάδα η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εγκαθιστά νεότερης τεχνολογίας και ταχύτερες συσκευές φυγοκέντρησης με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου -το οποίο χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, αλλά και για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Η γαλλική κυβέρνηση καταδίκασε τη συγκεκριμένη κίνηση της Τεχεράνης ως «νέα πρόκληση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook