Μια ιδιαίτερη σεμνή εκδήλωση, μνήμης και τιμής, σε ένα ξεχασμένο ήρωα, τον Αντώνη Ανδρ. Ζωϊδάκη, από τον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου, έγινε την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016 στη γενέτειρά του, από το Δήμο Αμαρίου με τη συνεργασία των πολιτιστικών Συλλόγων του χωριού. 

Θρησκευτικό και ιστορικό μνημόσυνο, ύστερα από 72 χρόνια, σε έναν από τους 11 Κρήτες πρωταγωνιστές της απαγωγής του Γερμανού Στρατηγού  Κράϊπε, που όπως τόνισε ο ομιλητής, ήτανε μια οφειλόμενη τιμή, η οποία έπρεπε να είχε γίνει προ πολλών ετών. Παρόντες χαιρέτησαν την εκδήλωση, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ρεθύμνου Κώστας Δανδουλάκης και ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός. Παρέστησαν επίσης αρκετοί επίσημοι προσκεκλημένοι και κάτοικοι της περιοχής, που κατέκλυσαν την αίθουσα του Πνευματικού κέντρου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου Αδάμ Παραδεισανός. Για την προσωπικότητα και αντιστασιακή δράση του τιμώμενου, μίλησε και παρουσίασε φωτογραφικό υλικό, ο Σταύρος Φωτάκης, Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α και είπε : 

«Η ιστορία του κάθε τόπου, του κάθε χωριού, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει την πορεία εξέλιξής του, τη συμμετοχή του στα κοινά και παραδειγματίζει τους νεότερους. Πάντα με απασχολούσε το γεγονός ότι, έπρεπε να καταγραφεί, οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό μας, τον Άγιο Ιωάννη, ιδιαίτερα δε ιστορικά, λαογραφικά και άλλα πολιτισμικά στοιχεία, για να μην τα αφανίσει ο χρόνος και με την υποχρέωση να τα παραδώσομε, στις επόμενες γενιές. Για το σκοπό αυτό, εδώ και αρκετά χρόνια ασχολούμαι με την αναζήτηση και καταγραφή τέτοιων στοιχείων, κυρίως από γραπτές πηγές, με την προοπτική κάποτε να αξιοποιηθούνε.

Έτσι, το 2006 εξέδωσα ένα βιβλίο, με τίτλο : Το χωριό μου Άγιος Ιωάννης Χλιαρός και το 2015 ένα πληρέστερο, με τίτλο : Στη βορεινάδα μιας κορφής, γράφω, τα που θυμούμαι, στις σελίδες των οποίων καταγράφονται χρήσιμα και για πολλούς άγνωστα στοιχεία. Βέβαια, πάντα υπάρχουνε κενά και ενδεχομένως λάθη και έτσι επιβεβαιώνεται η σοφή φράση του Edward John Phelps  : «Αυτός που δεν κάνει λάθη, συνήθως δεν κάνει τίποτα» ή πιο απλά «Λάθη δεν κάνει, όποιος δεν κάνει τίποτα». Από την εμπειρία μου διαπίστωσα ότι, η έρευνα είναι ανεξάντλητη, πάντα προκύπτουνε νέα στοιχεία, γι αυτό και συνεχίζω. Έτσι, με αφορμή την σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής – ιστορικό αφιέρωμα, στον αείμνηστο συγχωριανό μας Αντώνη Ζωϊδάκη, συμπλήρωσα σημαντικές κατά την άποψή μου πληροφορίες, τις οποίες με ιδιαίτερη χαρά και τιμή θα παρουσιάσω στη συνέχεια. Την εκδήλωση αυτή είχα προτείνει επανειλημμένα στο παρελθόν, έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα έστω και μετά από 72 χρόνια υλοποιείται.

 Πανοσιολογιότατε, Αιδεσιμολογιότατοι, κ. Υπουργέ, αγαπητοί χωριανοί, φίλες και φίλοι, εκλεχτοί  προσκεκλημένοι. 

Επιτρέψετέ μου να συγχαρώ, το Δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αδάμ Παραδεισανό, για τον προγραμματισμό της εκδήλωσης, αλλά και να τους ευχαριστήσω, για την ιδιαίτερα τιμητική επιλογή, να μιλήσω σήμερα, ακριβή ημερομηνία θανάτου του 7-8-1944, για τον Αντώνη Ζωϊδάκη, που με την αντιστασιακή του δράση τίμησε τον Άϊ Γιάννη, το Αμάρι, την πατρίδα γενικότερα. 

Και βέβαια για ό,τι έκανε, δεν το έκανε για την τιμή κανενός, αλλά γιατί πίστευε πως αυτό ήτανε : «το χρέος του στη ράτσα», όπως το περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στην Ασκητική : «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νοιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους, Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους.

Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιό τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».  Το χρέος τους στην πατρίδα, εκάμανε και πολλοί άλλοι αείμνηστοι Αϊγιαννιώτες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, των Μακεδονικών αγώνων, της Μικρασιατικής εκστρατείας και της Γερμανοκατοχής, οι οποίοι πιστεύω πως και αυτοί κάποτε πρέπει να τύχουνε ανάλογης τιμής.  

Περισσότερα στο αρχείο Word

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook