“Ο αριθμός και η διασπορά των προσφύγων σε όλο το νησί ελαχιστοποιούν τους όποιους φόβους” υποστηρίζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Αντώνης Μπαλωμενάκης, στον χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης με θέμα το προσφυγικό.

Ο κ. Μπαλωμένακης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σύσκεψη λόγω υποχρεώσεων όπως αναφέρει στον χαιρετισμό του, ενώ γενικά να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετέχουν μόνο 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από όλο το νησί, ο κ. Βαρδάκης και o κ. Ηγουμενίδης.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός τον οποίο απέστειλε ο κ. Μπαλωμενάκης:

“Λυπάμαι ειλικρινά που ο προϋπάρχων σχεδιασμός των υποχρεώσεών μου, μου στερεί τη δυνατότητα να παραβρεθώ στη σημερινή έκτακτη σύνοδο της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων της Κρήτης.

Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να συνεισφέρω την άποψή μου στο θέμα που συζητείται . 

Εξ αρχής φάνηκε ότι το θέμα της πιθανής φιλοξενίας στην Κρήτη 2.000 ήδη εγκατεστημένων στην ηπειρωτική Ελλάδα προσφύγων, δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς ούτε και για άχαρες όσο και επιζήμιες  κομματικές αντιπαραθέσεις.

Πρώτοι το αντιλήφθηκαν και σωστά οι δήμαρχοι των 4 κύριων πόλεων, την εν γένει στάση των οποίων να μου επιτραπεί να εξάρω.

Πρέπει ,νομίζω, να αντιμετωπίσουμε την πρόταση της Κυβέρνησης ως μια ευκαιρία ως μια άσκηση καλύτερα, σύμπνοιας, ως μια δυνατότητα να επιδείξουμε όλοι μας πνεύμα συνεργασίας και ωριμότητα .

Νομίζω ότι από την μέχρι τώρα δημόσια συζήτηση έχει γίνει προφανές ότι τόσο ο αριθμός όσο και η εγκατασπορά των υπό εγκατάσταση ατόμων σε όλο το νησί ελαχιστοποιούν τους όποιους φόβους . Η Κρήτη, λόγω μεγέθους, οικονομικής δυναμικότητας, λόγω παραδόσεων, και κυρίως εξ αιτίας του γεγονότος ότι συντονίζεται σε επίπεδο αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , έχει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις να επιλύσει, γρήγορα και επωφελώς το ζήτημα.

Δεν  χρειάζεται να πέσουμε στην παγίδα των ανεύθυνων υπερβολών, της χωρίς αντίκρυσμα κινδυνολογίας, δεδομένου ότι το τίμημα της τυχόν χωρίς λόγο διόγκωσης του ζητήματος όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία από εκείνην που υποτίθεται ότι θέλει να αποφύγει. 

Σε πείσμα κάποιων αρχικών ενδείξεων, πιστεύω ότι στη συνεδρίασή Σας δεν θα εκδηλωθεί προσπάθεια δημιουργίας και εκμετάλλευσης ακραίων αρνητικών συναισθημάτων στον πληθυσμό της Κρήτης με μοναδικό σκοπό την πρόκληση εμποδίων σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που αποβλέπει στην ισόρροπη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός πράγματι μεγάλου, εθνικών διαστάσεων, προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση καλούμαστε να απομονώσουμε κάθε ακραία άποψη, να αποφύγουμε άσκοπη όσο και αβάσιμη κινδυνολογία και να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ομονοούμε, συμβάλλοντας στην εθνικής κλίμακας προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τέλος εκφράζω την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού ευρισκόμενη σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, θα λάβει όλες τις απαντήσεις σχετικά με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του όλου εγχειρήματος, και θα εισακουστεί στις προτάσεις της για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή του.

Η προοπτική της εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν και της ομαλότερης σύνδεσής των με την επαγγελματική και κοινωνική ζωή  της Κρήτης, είναι ένα στοίχημα για όλους μας που πιστεύω βαθιά ότι μπορεί να τονώσει τη συνοχή της κοινωνίας της και να εδραιώσει το κύρος του θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο ως προς την κεντρική εξουσία, όσο –και το σημαντικότερο- στη συνείδηση των κατοίκων του νησιού.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook