6/10/1981: Ο X. Μουμπάρακ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά τη δολοφονία του προέδρου Ανουάρ Σαντάτ. Επανεκλέγεται στη θέση του προέδρου στις εκλογές του 1987 και του 1993.

26/6/1995: Απόπειρα δολοφονίας του X. Μουμπάρακ στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, κατά τη διάρκεια συνόδου Organization of African Unity. O πρόεδρος της Aιγύπτου δεν τραυματίζεται.

5/10/1999: Ο X. Μουμπάρακ ορκίζεται εκ νέου πρόεδρος της Αιγύπτου για τέταρτη θητεία και τοποθετεί ως πρωθυπουργό τον Ατέφ Ομπέιντ, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Καμάλ Γκαντζούρι.

11/5/2005: Το κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να είναι εφικτό να υπάρξουν άνω του ενός υποψήφιοι για πρόεδροι της Αιγύπτου. 

27/9/2005: Ο X. Μουμπάρακ ξεκινά την 5η θητεία του ως πρόεδρος της χώρας. Ο μοναδικός που δεν «στάθηκε όρθιος» κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης των καθηκόντων είναι ο αντίπαλός του στην όλη διαδικασία, Αγμάν Νουρ, καθώς με αυτό τον τρόπο ήθελε να δείξει την αντίθεσή του και να καταγγείλει νοθεία στην καταμέτρηση των ψήφων.

8/12/2005: Το κόμμα «Muslin Brotherhood» αυξάνει τις έδρες του στο κοινοβούλιο, σε μία εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από τη βία. Το κόμμα Μουμπάρακ, όμως, διατηρεί την πλειοψηφία. Οκτώ νεκροί την τελευταία ημέρα των εκλογών (7 Δεκεμβρίου 2005).

4/6/2009: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο κάνει λόγο για «μία νέα αρχή» στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του μουσουλμανικού κόσμου.

26/3/2010: Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επιστρέφει στην Αίγυπτο. Δηλώνει ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, εάν υπάρξουν αλλαγές στο σύνταγμα, με σημαντικότερη τη μείωση της απόλυτης δύναμης του προέδρου.

27/3/2010: Ο Μουμπάρακ επιστρέφει στην Αίγυπτο μετά τη νοσηλεία του για τρεις εβδομάδες, έπειτα από αφαίρεση χολής, στη Γερμανία.

Ιανουάριος 2011: Ξεκινούν οι αιματηρές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, με βασικό στόχο την αποπομπή του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, με δεκάδες νεκρούς, απαγόρευση κυκλοφορίας και ουσιαστική επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook