Ένα μόριο στο σώμα μας ευθύνεται για τον πόνο που μας προκαλεί το έγκαυμα από τον ήλιο. Η αίσθηση του πόνου είναι βεβαίως ιδιαίτερα έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου είναι υψηλά, αναφέρουν tanea.

Ελαφράς μορφής εγκαύματα μπορεί να προκληθούν σε ευαίσθητα δέρματα ακόμη και όταν εκτεθούν στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα. Στο Πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου ειδικοί, με επικεφαλής τον δρα Στιβ ΜακΜάχον, έκαναν μία έρευνα στην οποία συμμετείχε ομάδα υγιών εθελοντών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέθεσαν μικρές περιοχές του δέρματός τους σε υπεριώδη ακτινοβολία ώστε να δημιουργηθούν κηλίδες από ηλιακό έγκαυμα. Στη συνέχεια οι ειδικοί έλαβαν δείγματα από το δέρμα που είχε εκτεθεί στον ήλιο και διαπίστωσαν ότι περιελάμβανε υψηλές ποσότητες μιας πρωτεΐνης που λέγεται CXCL5. Η πρωτεΐνη αυτή αποστέλλει φλεγμονώδη ανοσοποιητικά κύτταρα για να βλάψουν τους ιστούς του δέρματος και να προκαλέσουν πόνο. Περαιτέρω έρευνες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι ένα αντίσωμα που καταστέλλει τη δράση του πρωτεϊνικού μορίου μπορούσε να απαλύνει τον πόνο που προκαλεί το έγκαυμα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ο βρετανός επιστήμονας ανέφερε ότι τα δυνητικά οφέλη από τη συγκεκριμένη έρευνα δεν περιορίζονται μόνο στο έγκαυμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Αντιθέτως, αν μελετηθεί και κατανοηθεί επαρκέστερα ο μηχανισμός πρόκλησης του πόνου, μπορεί να οδηγηθούμε στην παρασκευή φαρμάκων για διαδεδομένες φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και η κυστίτιδα.

Κατά τον Στιβ ΜακΜάχον, μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μεγάλη ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιους πόνους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook