Ανακοίνωση της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ:

“Η Ελλάδα βρέθηκε λόγω γεωγραφικής θέσης στο επίκεντρο μεγάλων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, που προκάλεσαν οι πόλεμοι και οι γενικευμένες πολιτικές αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή μας. Με αίσθημα ευθύνης και με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων, που προκάλεσε η ελληνική κυβέρνηση, έχει διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης με σεβασμό τόσο στους ανθρώπους όσο και στις τοπικές κοινωνίες υποδοχής τους.

Η Κρήτη στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού καλείται να φιλοξενήσει 2000 ανθρώπους στους 4 νομούς της, οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και πληρούν τα κριτήρια με βάση την ελληνική νομοθεσία. Για την εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού σε τοπικό επίπεδο κλήθηκαν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

 Δυστυχώς με έκπληξη παρατηρήθηκαν αντιδράσεις από μερίδα στελεχών και δημάρχων της Τ.Α προφασιζόμενοι είτε αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης είτε έλλειψη κεντρικού σχεδίου. Παράλληλα με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση των Ενώσεων Ξενοδόχων Κρήτης σε ένα απίστευτο παραλήρημα ξενοφοβίας και καταστροφολογίας για το τουρισμό και με αίτημα εξαίρεσης της Κρήτης από τον εθνικό σχεδιασμό λόγω της οικονομικής συνεισφοράς της στην οικονομία της χώρας, λες και οι πρόσφυγες είναι σκουπίδια που τα μεταφέρουμε λίγο πιο πέρα, στο παράθυρο του γείτονα. Πρόταση που δεν τιμά και δεν εκφράζει τις αξίες και παραδόσεις των Κρητικών.

 Είναι προφανές ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένες ανοικτές δομές δεν εγείρει κινδύνους ούτε για τον τουρισμό ούτε για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Το να υποδεχθεί ένας δήμος μερικές οικογένειες είναι κάτι που εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αρωγή της κυβέρνησης και τις ανάλογες διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις.

Ο τουρισμός μας και η οικονομία μας κινδυνεύουν πραγματικά από την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη αδήλωτη εργασία,  την απουσία σύνδεσης με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την  οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων στο τομέα του τουρισμού.

Η δημόσια τάξη και ασφάλεια δεν κινδυνεύουν από οικογένειες που ξεριζώθηκαν βιαίως από τις εστίες τους και αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα αλλά από τις ρατσιστικές φωνές που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και φοβικά σύνδρομα.

Η αντιπολίτευση επιχειρεί να αδράξει μικροκομματικά οφέλη και  επιχειρεί να μετατρέψει την Κρήτη σε προνομιακό πεδίο σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα η ΝΔ με αφορμή το προσφυγικό επιχειρεί να κλιμακώσει την πολιτική ένταση μετερχόμενη φρασεολογία και μεθοδεύσεις προκειμένου να δηλητηριάσει την κοινή γνώμη και να διεγείρει ξενοφοβικά αντανακλαστικά, σε ένα τόπο που στην μακραίωνη ιστορία του έχει δώσει αγώνες για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αλληλεγγύη.

Ο πολιτικός καιροσκοπισμός, οι ακραίες αντιδραστικές φωνές,  η «ομάδα αλήθειας» της ΝΔ δεν θα διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Οι μνήμες του μικρασιατικού ελληνισμού που ξεριζώθηκε και μετακινήθηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών είναι ακόμα νωπές.   

Καλούμε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, κοινωνικούς, παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς, συλλογικότητες και πολίτες να συμπράξουν με αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού στην  ουσιαστική αντιμετώπιση και διαχείριση της κατάστασης, κλείνοντας τα αυτιά τους στις σειρήνες του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, και του πολιτικού καιροσκοπισμού.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook