Επιπλέον ανάσα για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και την πραγματική οικονομία δίνει απόφαση της Κομισιόν για μείωση της εθνικής συμμετοχής, μόλις στο 5%, των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του zougla.gr, διά των αρμόδιων γενικών της διευθύνσεων, ζητά η άνευ προηγουμένου αυτή ευνοϊκή ρύθμιση για τη χώρα μας να εγκριθεί τάχιστα, με «επείγουσα διαδικασία» και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

Πρόσφατα η Κομισιόν είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από 21% σε 15% της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», η νέα αυτή στήριξη της Επιτροπής έρχεται να συμπληρώσει το «ευρωσχέδιο Μάρσαλ», που προωθεί η ΕΕ για την ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η πλήρης αξιοποίηση των 15,5 δισ. ευρώ που καλείται να απορροφήσει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία της περιόδου 2007-2013, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής έχουν κατανεμηθεί μόλις τα 4,9 από το συνολικό ποσό των 20,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Προς αυτόν τον σκοπό η Κομισιόν δημιούργησε ειδική «Ομάδας Εργασίας» που θα παρέχει τεχνική βοήθεια στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook