Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο της 25ης Αυγούστου 1898:

“Η πορεία της Απελευθέρωσης της Κρήτης από την Τουρκική Κατοχή σηματοδοτείται από γεγονότα ηρωισμού, αυταπάρνησης και μεγάλων θυσιών. Τελευταία πράξη αυτής της ζοφερής περιόδου υπήρξαν οι ωμότητες του τουρκικού όχλου στην πόλη του Ηρακλείου κατά την 25η Αυγούστου 1898.

Την ημέρα εκείνη –ενώ  οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν ήδη αποφασίσει ένα καθεστώς ειδικής Αυτονομίας για την Κρήτη– μια συμβολική κίνηση αλλαγής στο σουλτανικό διοικητικό σύστημα, με την τοποθέτηση χριστιανών φορολογικών υπαλλήλων στην πόλη, υπήρξε το έναυσμα για τον εξαγριωμένο τουρκικό όχλο (με την παρότρυνση των τουρκικών στρατιωτικών και διοικητικών αρχών), σε μια πρωτοφανούς αγριότητας σφαγή του άμαχου πληθυσμού της πόλεώς μας, καθώς και σε εκτεταμένη καταστροφή κτιρίων και περιουσιών. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και 17 Άγγλοι στρατιώτες.

Τα γεγονότα της τουρκικής βαρβαρότητας θα επισπεύσουν την πορεία προς την Ελευθερία. Οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί είχαν αλλάξει, και η άφιξη, το ίδιο έτος, του Ύπατου Αρμοστή, Πρίγκηπος Γεωργίου, από κοινού με την δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου και των επαναστατημένων συμπατριωτών μας, θα οδηγήσουν, λίγα χρόνια αργότερα, στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ο μαρτυρικός θάνατος εκατοντάδων αθώων, την 25η Αυγούστου 1898, ενδυνάμωσε την θέληση των συμπατριωτών μας για ανάκτηση της Ελευθερίας. Κρατάμε πάντα ζωντανή την Μνήμη του μεγάλου αυτού γεγονότος της νεώτερης Ιστορίας μας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook