Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης συναντήθηκε την Τρίτη 23/8/2016 με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ιεράπετρας.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά για τα προβλήματα της πόλης και έδωσε στον Βουλευτή τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το σύνολο των θεμάτων.

 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το προσφυγικό και ο κ. Καλαντζάκης ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιεράπετρα για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων. Επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχει αποζημιωθεί ο Δήμος για τα έξοδα που έκανε κατά την έκτακτη φιλοξενία των προσφύγων από τη Συρία το 2014. Ο Μανόλης Θραψανιώτης επεσήμανε ότι η φιλοξενία προσφύγων θα γίνει με αναλογικό τρόπο πληθυσμιακά σε όλη τη χώρα ώστε να μην υπάρξει ιδιαίτερη επιβάρυνση και το οικονομικό βάρος δεν θα το επωμιστούν οι τοπικοί φορείς. Θα είναι ανοικτές εγκαταστάσεις με φύλαξη αλλά και με παροχές εκπαίδευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Για το θέμα του ΤΕΙ, ο Μανόλης Θραψανιώτης ενημέρωσε για τις συζητήσεις με την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου και για την προσπάθεια ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι ώστε και να αποκατασταθεί η άδικη κατανομή που υπάρχει σήμερα αλλά και να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με την αξιοποίηση της παιδείας και της έρευνας στους τομείς που χρειάζεται κάθε περιοχή. Το μοναδικό τμήμα ΤΕΙ που λειτουργούσε στην Ιεράπετρα έκλεισε  με το σχέδιο «Αθηνά» ενώ το καινούργιο που είχε νομοθετηθεί, έχει μείνει στα χαρτιά καθώς στον σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν υπήρχαν ούτε κονδύλια αλλά ούτε και … θέληση. Συμφωνήθηκε να διεκδικηθεί, στα πλαίσια της διαβούλευσης για τον νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη που θα ξεκινήσει σύντομα, η ισόρροπη ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό.Για το θέμα της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών ο κ. Καλαντζάκης εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του τμήματος Ασφαλείας από την Ιεράπετρα και ζήτησε την ενίσχυση σε προσωπικό, ιδίως μετά το πέρασμα του Αστυνομικού Σταθμού Κουτσουρά στο Τμήμα Ιεράπετρας.  

Ο κ. Καλαντζάκης μετέφερε την συνολική αντίρρηση της κοινωνίας της Ιεράπετρας για την πώληση των οικοπέδων της Μεγάλης Παραλίας από το ΤΑΙΠΕΔ και ζήτησε την παραχώρηση τους στο Δήμο για αξιοποίηση για κοινωνικούς σκοπούς. Ο Μανόλης Θραψανιώτης συμφώνησε και πρότεινε να υποβάλει ο Δήμος μια πρόταση αξιοποίησης για να διεκδικήσει την παραχώρησή τους.

Για το θέμα των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν φέτος την περιοχή και τα αιτήματα του Δήμου και των πληγέντων ο Βουλευτής Λασιθίου ενημέρωσε για τις επαφές με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την προσπάθεια ένταξης αποζημιώσεων στο ΠΔΕ.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την προστασία περιοχών του Δήμου με μεγάλη περιβαλλοντική και αισθητική σημασία (Σελάκανο, Χρυσή, Θρυπτή) και στα προβλήματα που παρουσιάζονται και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού των θεσμών διαχείρισης και ελέγχου με μεγαλύτερη συμμετοχή του Δήμου και της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας τους.Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των έργων για ύδρευση και άρδευση που βρίσκονται σε εξέλιξη και ήταν κοινή θέση η ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook