«Η Βουλγαρία δε θα συμφωνούσε να ενταχθεί στην ευρωζώνη στην παρούσα κατάστασή της», δήλωσε ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ, σε συνέντευξή του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο СΝΝ.

«Η Βουλγαρία έχει πλέον σοβαρή πείρα στην αναδιάρθωση του χρηματοοικονομικού της τομέα», τόνισε ο Ντιάνκοφ.

«Όχι μόνο η Βουλγαρία, αλλά και η Σλοβενία και η Εσθονία, που είναι πλέον μέλη της ευρωζώνης, επίσης έχουν αποκτήσει πείρα, διαφορετική όμως από την πείρα των δυτικών χωρών. Χώρες όπως η δική μας μπορούν να δώσουν μαθήματα σε ορισμένες δυτικές χώρες που έχουν ήδη ξεχάσει τι σημαίνει αναδιάρθρωση του οικονομικού τομέα και δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη για το πρόγραμμα του Ρίτσαρντ Κουέστ.

Σε άλλη συνέντευξή του για το πρακτορείο Ρόιτερς ο Ντιάνκοφ αναφέρει ότι η Βουλγαρία αναβάλλει επ' αόριστον τις διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή του ευρώ, μέχρι να αποσαφηνιστεί η εικόνα με την κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζουν οι πιο ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης.

«Η Βουλγαρία θέλει να δει πώς η ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα και ποια θα είναι η τελική στάση της σχετικά με τον προτεινόμενο εναρμονισμό των φορολογικών ρυθμίσεων των μελών της», επεσήμανε.

«Η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μας έκαναν να είμαστε πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ευρωζώνη, στην οποία θέλουμε να ενταχθούμε, και να σκεφτούμε τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η ένταξη αυτή», τόνισε ο Συμεών Ντιάνκοφ.

Και πρόσθεσε ότι η ανικανότητα των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση κόστισε πολύ, και ότι κάθε λύση για την Ελλάδα τώρα πρέπει να είναι ολοκληρωτική ώστε να μην επιτρέψει την εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες.