Νέα οδηγία για την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης στις μικρές ηλικίες εξέδωσε η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (ΑΗΑ).

Ως πρόσθετη ζάχαρη ορίζεται οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία έχει θερμίδες, από την επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης έως το μέλι και τη μελάσσα, και χρησιμοποιείται ως συστατικό κατά την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων και ποτών. Πρόσθετη ζάχαρη θεωρείται φυσικά και η ζάχαρη που προσθέτουμε στα ροφήματα, τα φαγητά ή τα γλυκά που παρασκευάζουμε.

Η ομάδα ειδικών σε θέματα διατροφής και υγείας που συνέταξε την οδηγία, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation της ΑΗΑ, συνιστά τα παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών να μην καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 25 γραμμάρια ζάχαρης και προσδίδει ενέργεια 100 θερμίδες. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών συνιστάται να μην λαμβάνουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.

«Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών, αφού χρειάζονται θερμίδες κυρίως από λαχανικά, φρούτα, πηγές πρωτεΐνης, προϊόντα ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά για να αναπτυχθούν σωστά» δηλώνει η Δρ Μίριαμ Βος, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα.

Η ειδικός τονίζει πως μια μικρή ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης ενδείκνυται προς βελτίωση της γεύσης θρεπτικών τροφών (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης) ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές στα μικρά παιδιά, αλλά πρέπει να αποφεύγεται στα αναψυκτικά, τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά και λοιπές τροφές που δεν έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook