Το θέμα της ποιότητας και της ασφάλειας των κηπευτικών προϊόντων που παράγονται στην Ιεράπετρα και η ανάγκη ενεργοποίησης μηχανισμών διαφύλαξης και προβολής τους συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας κατά το προηγούμενο διάστημα. 

Με αφορμή την προσπάθεια ενοχοποίησης και συκοφάντησης των παραγόμενων από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες προϊόντων και όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα σχετικά με φυτοπροστατευτικά μέσα που κατά περιόδους το αρμόδιο Υπουργείο επιτρέπει τη χρήση τους, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής τονίστηκε τόσο από τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Μανωλη Βρυγιωνάκη και τα παρεβρισκόμενα μέλη όσο και από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικών Θεμάτων, κ Ανδρέα Παπαδοπετράκη και τον πρόεδρο του παγκρήτιου Συλλόγου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής, κ. Μανώλη Μιχαλάκη, η επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης μηχανισμών προβολής και ανάδειξης  της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων που παράγονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Ιεράπετρας. 

Όπως αναφέρει η Επιτροπή στην απόφασή της:

«1.Τα κηπευτικά προϊόντα που παράγονται στον Δήμο Ιεράπετρας είναι ασφαλή και πιστοποιημένα, καθώς κατά την παραγωγή τους εφαρμόζονται συστήματα διασφάλισης ποιότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης. 

2.Κατά την καλλιέργειά τους ακολουθούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ορθής καλλιεργητικής πρακτικής, ενώ όλοι οι καλλιεργητές παραγωγοί διαθέτουν πλέον πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων  με σκοπό τόσο την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και του περιβάλλοντος.

3.Μεγάλες ποσότητες των κηπευτικών της Ιεράπετρας φτάνουν σε αγορές του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού  και παρόλο που σε κάθε φορτίο σχεδόν πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων δεν έχουν βρεθεί έως και σήμερα στοιχεία που να τα ενοχοποιούν, όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες ανταγωνίστριες  χώρες. 

4.Σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα υπόκεινται σε συχνούς ποιοτικούς ελέγχους και φτάνουν στον καταναλωτή με πλήρη στοιχεία που του επιτρέπουν να γνωρίζει τη χώρα προέλευσης, την περιοχή αλλά και τον παραγωγό τους. 

5. Για μια περιοχή όπως ο Δήμος Ιεράπετρας με χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και υψηλή παραγωγή πρώιμων κηπευτικών, πάγιο αίτημα και επιτακτική ανάγκη αποτελεί η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου και η υποστήριξη της προσπάθειας προώθησης και διαφήμισης των προϊόντων σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με αφορμή και τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα που κατά καιρούς βγαίνουν στην δημοσιότητα, εξυπηρετώντας πιθανώς συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος των καλλιεργειών της Ιεράπετρας.  

6. Τα προϊόντα της Ιεράπετρας, εναρμονισμένα με τα προβλεπόμενα πρότυπα,  έχουν λάβει πολλά βραβεία ποιότητας και πανευρωπαϊκές διακρίσεις που αποδεικνύουν συνεχώς την εξαιρετική τους ποιότητα. Κατά συνέπεια δεν θα ανεχτούμε τα συμφέροντα να δυσφημούν τα προϊόντα μας! Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου και των συναρμόδιων υπηρεσιών!» καταλήγει η απόφαση της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας . 

Επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική ποιότητα που χαρακτηρίζει τα πρώιμα κηπευτικά της Ιεράπετρας, που πλέον παράγονται σε συνθήκες πιστοποιήσεων, ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα πρότυπα, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, με αφορμή το θέμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης του εν λόγω παραγωγικού κλάδου και με ενεργοποίηση μηχανισμών προβολής και ανάδειξης της ποιότητας τους.  

Όπως τόνισε «είναι γεγονός ότι για ένα τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας και πλέον χρησιμοποιεί σύγχρονες και πιστοποιημένες μεθόδους καλλιέργειας, επιτυγχάνοντας έτσι τη βέλτιστη ποιότητα στα παραγόμενα κηπευτικά προϊόντα, είναι επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης κρατικών μηχανισμών προβολής τους, στην προσπάθεια περιορισμού φαινομένων ευκαιριακής δυσφήμισης που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. 

Η Ιεράπετρα ακολουθεί  πιστοποιημένα καλλιεργητικά πρότυπα, ορθές γεωργικές πρακτικές και τεχνικές, εφαρμόζει με υπευθυνότητα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα πιστοποίησης και προσφέρει στις αγορές προϊόντα ποιότητας! 

Απαιτούμε λοιπόν, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και το αρμόδιο Υπουργείο να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες προβολής, ανάδειξης και διασφάλισης της προσφερόμενης ποιότητας. 

Η αξιόπιστη προσφορά υψηλής ποιότητας κηπευτικών εδώ και χρόνια από την Ιεράπετρα αποτελεί εχέγγυο των ασφαλών και καθ΄όλα πιστοποιημένων μεθόδων καλλιέργειας» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας.  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook