Πριν περίπου ένα μήνα το νότιο τμήμα της Χίου παραδόθηκε στις φλόγες, με την πυρκαγιά να καταστρέφει χιλιάδες καλλιέργειες μαστίχας και τους κατοίκους να αντικρίζουν ένα μαύρο τοπίο.

Τώρα οι κάτοικοι στα βορειοδυτικά του νησιού ζουν το ίδιο σκηνικό και εύχονται να σβήσει γρήγορα η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στη Χίο, στην περιοχή της Σιδηρούντας.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν και κινήθηκαν προς το Μετόχι, ενώ στα σπίτια τους έμεινε μικρός αριθμός που εγκλωβίστηκαν, γιατί είχαν κλείσει σχεδόν πλήρως και οι δύο κατευθύνσεις (προς Κατάβαση και προς Μετόχι) αναφέρει ο astraparis.gr.

Μέσα στο χωριό η φωτιά προξένησε ζημιές σε μικρό αριθμό κατοικιών στην άκρη του χωριού, ενώ στην έξοδο προς το Λιθί κάηκε ολοσχερώς ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο. Στην διαδρομή από τον κόμβο με τον επαρχιακό δρόμο Χίου – Βολισσού έως και την Σιδηρούντα υπάρχουν ακόμα μεμονωμένες αλλά σοβαρές εστίες, οι οποίες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε δασικές εκτάσεις και σε καλλιέργειες.

Μία 64χρονη γυναίκα είναι σοβαρά τραυματισμένη από τη φωτιά και όπως είπε στον ΣΚΑΪ η διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου φέρει εγκαύματα στο 70% του σώματός της και ήδη γίνονται ενέργειες για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ακόμα μια γυναίκα νοσηλεύεται με εγκαύματα στο 10% του σώματός της, ενώ άλλοι τραυματίες έχουν ελαφρά εγκαύματα κι έτσι τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και αποχωρούν από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Μπουρνού η φωτιά είναι πολύ δύσκολη με ανέμους θυελλώδεις. Στην επιχείρηση κατάσβεσης βοηθούν από νωρίς το πρωί δύο ελικόπτερα και αναμένεται να φτάσουν στο νησί ακόμα δύο καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 28 πυροσβέστες με 15 οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο με 9 υδροφόρες των ΟΤΑ, αλλά και 28 εθελοντές με 5 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook