Με την ομιλία του ιστορικού Νίκου Ανδριώτη  αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κρητικό Ζήτημα κατά το β μισό του 19ου αιώνα και τις επιπτώσεις της εποχής στην πόλη του Ηρακλείου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία πέντε συν ένας πολιτισμοί».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 20:30 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι εξελίξεις στο Κρητικό Ζήτημα κατά το β΄ µισό του 19ου αιώνα
και η πόλη του Ηρακλείου

Ομιλία του ιστορικού Ν. Ανδριώτη

Βασιλική Αγίου Μάρκου | 27.08.2016, ώρα 20:30, Είσοδος ελεύθερη.

Ο 19ος αιώνας επέφερε σημαντικές αλλαγές, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για την Κρήτη ιδιαίτερα αποτελεί μια σημαντικότατη περίοδο της ιστορίας της. Επαναστάσεις και διαβουλεύσεις προετοιμάζουν το έδαφος της ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα.

Χρόνοι σκληροί και αιματηροί, χρόνοι έπους και πένθους, κατά τους οποίους το Κρητικό Ζήτημα  -μέρος του μεγάλου Ανατολικού Ζητήματος-, απασχολεί το νεοσύστατο ακόμα τότε ελληνικό κράτος, αλλά και τις Μεγάλες Δυνάμεις. Οι διακυμάνσεις των εξελίξεων και οι αλλαγές των διαθέσεων, τόσο των Δυνάμεων αυτών όσο και της Ελλάδας, πότε βυθίζουν την Κρήτη στην απελπισία και πότε τη γεμίζουν αισιοδοξία για την εκπλήρωση του πολυπόθητου στόχου.

Το Μεγάλο Κάστρο, το σημερινό Ηράκλειο, υπέστη ασφαλώς τις επιπτώσεις της πολυτάραχης αυτής εποχής. Ο ιστορικός Νίκος Ανδριώτης, μέσα από στοιχεία, μαρτυρίες και γραπτά κείμενα, θα μας δώσει της εικόνα της πόλης μας εκείνη την εποχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook