KATA 4,8% περιορίστηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2011 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή, όπως δημοσιεύει η express.gr, αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος, εκτός καυσίμων, κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και τη μικρή άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Οι θετικές αυτές μεταβολές υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και τη μικρή μείωση του πλεονάσματος τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 321 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 147 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2010. Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Eνωση προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 183 εκατ. ευρώ.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2011 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 423 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 308 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook