Το επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους , προσδιορίζεται και από την προέλευση των δημοσίων εσόδων , αλλά κυρίως από τον τρόπο που διαθέτει και αξιοποιεί αυτά τα δημόσια έσοδα για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών του. Η σημαντικότερη πηγή δημοσίων εσόδων είναι η φορολογία. Σκοπός της φορολογίας είναι η χρηματοδότηση κρατικών δαπανών, η ενίσχυση ή σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και η ανακατανομή του πλούτου.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , που βρίσκεται , σήμερα, στην εξουσία ελάχιστα έχει να επιδείξει στους τομείς της χρηστής διοίκησης και της αποτελεσματικής άσκησης της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Τα αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα και κυρίως όσον αφορά την αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι αποκαρδιωτικά. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους( ΓΛΚ), αναφορικά με την εξέλιξη και τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων το 2015, καταγράφει σαφή πτωτική τάση τους.

Η αδυναμία της συγκυβέρνησης είναι εμφανής. Καμμία ιδιωτικοποίηση δεν επιτεύχθηκε, κανένα σοβαρό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν εφαρμόστηκε, ενώ η φοροκαταιγίδα που επέλεξε και εξαπέλυσε έφερε μόνο ελάχιστα, πρόσκαιρα και σποραδικά αποτελέσματα. Η έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου εκ μέρους της Κυβέρνησης είχαν ως άμεσες συνέπειες:
 -την μείωση κρατικών εσόδων,
 – την αδυναμία ικανοποίησης υποχρεώσεων εκ μέρους των πολιτών ακόμη και για τις ρυθμισμένες οφειλές τους,
 – αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο το πρώτο εξάμηνο του 2016 στο ποσό των 6,8 δις. ,
 -αύξηση των συνολικών οφειλών των πολιτών και των επιχειρήσεων στο δημόσιο( περίπου 90 δις. €),
 – αύξηση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, 
 – αντικειμενική αδυναμία των καταναλωτών πληρωμής των λογαριασμών προς τις ΔΕΚΟ ( ΔΕΗ, ΟΤΕ) και τους Δήμους της χώρας, και
 – άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών, όχι ως πράξη πολιτικής επιλογής των πολιτών, αλλά ως συνέπεια της αντικειμενικής αδυναμίας τους.

Επιβάλλεται άμεσα και δραστικά η Κυβέρνηση να λειτουργήσει με ρεαλισμό, να σταματήσει την ανέξοδη πολιτική του λαϊκισμού και να προχωρήσει στην υλοποίηση πολιτικών , που εγγυώνται  αποτέλεσμα και μέθοδο και περιέχουν τη σαφή βούληση της για δράση, όπως:
 – αντιμετώπιση με ουσιαστικό τρόπο της φοροδιαφυγής,
 – υιοθέτηση και εφαρμογή γενναίων και άμεσων μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας,
 – κατάργηση άχρηστων και επιβλαβών οργανισμών του Δημοσίου και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Μετά από τις σκοπιμότητες, τις παλινωδίες και ταεπικοινωνιακά τρίκ,που περιείχε η πρόσφατη πολιτική ατζέντα της Κυβέρνηςης,την εβδομάδα αυτή θα εμφανιστούν στο TAXISNET τα αυξημένα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε πέντε δόσεις. Αντί η Κυβέρνηση να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ , όπως είχε διακηρύξει και υποσχεθεί στο λαό, με την υπερφορολόγηση που επιβάλει πέρα από κάθε μέτρο, λογική και δυνατότητα της ιδυιωτικής ακίνητης περιουσίας του, οδηγεί στην πραγματική δήμευσή της.

Η ανερμάτιστη και ζημιογόνος πολιτική της Κυβέρνησης, θα πυροδοτήσει πολύπλευρη κρίση από το φθινόπωρο και τα μέσα του επερχόμενου χειμώνα η οποία θα της δημιουργήσει πολιτικά αδιέξοδα. Της είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθεί, για παράδειγμα, ότι ο χαμηλότερος φόρος κατοχής ανά ακίνητο θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας που θα φέρει μείωση της ανεργίας και περισσότερα έσοδα στο κράτος;

Ζαχαρίας Δοξαστάκης
• Τ. Δήμαρχος Χερσονήσου
• Εμπειρογνώμονας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook