Η πορεία των επιτοκίων και ιδιαίτερα των δολαριακών επιτοκίων αποτελεί πάντοτε μία καθοριστική μεταβλητή τόσο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας όσο και για την πορεία των αγορών. Μετά από πολλά χρόνια υπερβολικά χαλαρής νομισματικής νομισματικής η Fed προσπαθεί να στραφεί προς μία περισσότερο ουδέτερη νομισματική πολιτική. Η διαδικασία υλοποίησης αυτής της στροφής συγκεντρώνει τα βλέμματα των αγορών και προκαλεί ποικίλες ερμηνείες και ενίοτε αναταράξεις.

Ενώ αρχικά προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν μία εως δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2016, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης  σε συνδυασμό με την απόφαση των βρετανών για Brexit, αύξησαν τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και ανέστειλαν την προοπτική αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η Fed με πολύ προσεκτικές και επιδέξιες κινήσεις προσπαθεί να προσδιορίσει το ακριβές timing για την επόμενη αύξηση επιτοκίων ώστε να επαναφέρει την ομαλότητα στην αμερικάνικη οικονομία χωρίς να ρισκάρει την συνέχιση της εύθραστης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
 
Οι οπαδοί της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα ισχυρίζονται ότι η άνοδος του  πληθωρισμού  δεν αποτελεί κίνδυνο στην παρούσα φάση, ενώ μία άνοδος των επιτοκίων θα επιβράδυνε τον ρυθμό πτώσης της ανεργίας και θα εμπόδιζε την οικονομική πρόοδο των διαφόρων μειονοτήτων  (κυρίως αφροαμερικάνοι και ισπανόφωνοι).

Στον αντίποδα, οι οπαδοί της αύξησης των επιτοκίων φοβούνται μία απότομη υπερθέρμανση της οικονομίας και προτιμούν μία προληπτική αύξηση των επιτοκίων παρά κατασταλτικές πολιτικές εκ των υστέρων. Επισημαίνουν δε ότι η αποτελεσματικότητα των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης αποδείχθηκε περιορισμένη, αφού δεν κατάφεραν να φέρουν άνοδο των τιμών στην πραγματική οικονομία αλλά έφεραν άνοδο μόνο στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.  

Πραγματικά ενώ το φάντασμα του αποπληωρισμού πλανάται  ακόμα στον ορίζοντα, οι τιμές του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων έχει διπλασιασθεί τα τελευταία έξη χρόνια (όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το QE2).

Στο ετήσιο συμπόσιο τραπεζιτών στο Jackson Hole, η πρόεδρος της Fed Janet Yellen δήλωσε ότι οι συνθήκες για μία αύξηση επιτοκίων έχουν βελτιωθεί, αφού δημιουργούνται σταθερά πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε μήνα για τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκτά μία ήπια ανοδική τάση. Παράλληλα η κ. Yellen άφησε ανοικτό το παράθυρο για νέες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης σε περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά. Ανέφερε δε επίσης ότι στο μέλλον οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο εύρος παγίων. Η δήλωση αυτή της κ. Yellen θεωρήθηκε ήπια από τις αγορές, οι οποίες αντέδρασαν καταρχήν ανοδικά. Λίγο αργότερα όμως ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer, με δηλώσεις του ενίσχυσε το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων ακόμα και στην επόμενη συνεδρίαση της Fed , 20-21 Σεπτεμβρίου.

Οι πιθανότητες λοιπόν για μία αύξηση αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2016 (Σεπτέμβριο ή Δεκέμβριο) έχουν αυξηθεί πλέον σημαντικά. Οι χρηματιστηριακές αγορές μετά το Brexit είχαν υποεκτιμήσει σημαντικά την πιθανότητα αύξησης επιτοκίων και ως εκ τούτου ενδέχεται να δούμε αξιοσημείωτες αναταράξεις υπό τα νέα δεδομένα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook