Στην απουσία προόδου στην εξέλιξη του έργου της κατασκευής του φράγματος «Λαδούκος» στη Δημοτική Ενότητα Τεμένους του Δήμου Ηρακλείου, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Το έργο της κατασκευής του φράγματος Λαδούκου στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Τεμένους του Δήμου Ηρακλείου του ν. Ηρακλείου αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Η κατασκευή του εν λόγω έργου συμβάλλει σημαντικά τόσο στην αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Γιόφυρου όσο και στην αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών ενός μεγάλου τμήματος της αγροτικής περιοχής του Δήμου Ηρακλείου.

… Σημειώνεται ότι το φράγμα Λαδούκου εντάσσεται στο συνολικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) Α.Ε. που αφορά σε 30 και πλέον φράγματα και λεκάνες εκτόνωσης και κατακράτησης φερτών, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και ως αποθηκευτικός χώρος για άρδευση. Η χρηματοδότησή του φράγματος Λαδούκου είναι εξασφαλισμένη μέσω της ΣΑΕΠ 002 με ΚΑ 2002ΕΠ00200003.

Κι ενώ το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση από το 2014, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια, καθυστερεί αναιτιολόγητα τη δημοπράτηση και, εν συνεχεία, κατασκευή του έργου. Η άμεση ολοκλήρωση του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Ηρακλείου όσο και για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής. 

Δεδομένης της σπουδαιότητος του έργου σε συνδυασμό με την ωριμότητα του και την δέσμευση πόρων για την πραγματοποίησή του, είναι αναγκαία η άμεση διενέργεια όλων των απαιτούμενων διαδικασιών από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες κατασκευής και ολοκλήρωσής του».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση διενέργεια των απαιτούμενων ενεργειών για την κατασκευή του φράγματος Λαδούκου;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η υλοποίηση του έργου και ποιος ο προγραμματισμός για την ολοκλήρωσή του;

3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των αγροτο-κτηνοτρόφων της περιοχής;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook