Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του ΟΗΕ η οποία προσάπτει στη Δαμασκό τη χρήση χημικών όπλων.

Ο γάλλος και ο βρετανός πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ και Μάθιου Ράικροφτ κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι διέπραξε «εγκλήματα πολέμου». Η ομόλογός τους των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ έκρινε από την πλευρά της πως η Δαμασκός πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο συριακός στρατός ευθύνεται για δύο επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία και ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για μία, με τη χρήση αερίου μουστάρδας.

Οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ συναντήθηκαν χθες για να συζητήσουν σχετικά με την έκθεση.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, εμφανίστηκε πολύ πιο προσεκτική όσον αφορά την αντίδραση στις κατηγορίες που διατυπώνονται στην έκθεση. Καθώς είναι κράτος μόνιμο μέλος του ΣΑ, η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης ασκώντας το βέτο που διαθέτει.

Η Γαλλία θέλει μια «ταχεία και σθεναρή αντίδραση» από το Συμβούλιο, δηλαδή την επιβολή «κυρώσεων εναντίον των υπεύθυνων για αυτές τις πράξεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Ντελάτρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ακόμη, θέλει η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM), που εκπνέει τον Σεπτέμβριο, να ανανεωθεί για έναν μήνα τουλάχιστον ώστε να συνεχιστεί η συγκέντρωση στοιχείων για τη χρήση αερίου χλωρίου από τη Δαμασκό το 2014 και το 2015, για την οποία γίνεται λόγος στην έκθεση.

«Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο βρετανός πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη. «Επιθυμούμε ένα καθεστώς κυρώσεων και την αξιοποίηση των διεθνών νομικών μηχανισμών για την απόδοση δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Μάθιου Ράικροφτ. Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ανήκουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Όμως η προσπάθεια των κρατών της Δύσης στο ΣΑ να προωθήσουν μια έρευνα από το ΔΠΔ για τα εγκλήματα που διαπράττονται στον όλο και πιο πολύπλοκο πόλεμο στη Συρία συναντούν την αντίσταση της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να «αποδεχθεί» τα συμπεράσματα της έρευνας, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι συνεχίζεται η «ανάλυσή» της.

Προηγούμενες εκθέσεις του ΟΗΕ είχαν τεκμηριώσει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αλλά χωρίς να υποδεικνύουν τους υπεύθυνους.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook