Eπιστολή στο υπουργείο Παιδείας και τους βουλευτές του Ηρακλείου απέστειλε ο Σύλλογος Palso, αναφορικά με την τροπολογία του υπουργείο στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση.

“Σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνουμε ότι υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία για τα οποία θα θέλαμε επεξηγήσεις.

Στον υπολογισμό του ωρομισθίου αντικαταστήσαμε τις 40 ώρες του πλήρους ωραρίου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης – μόνο αυτή ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, όταν δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση- με τις 21 ώρες της τροπολογίας που αυθαίρετα και διακριτικά ορίζεται ως πλήρες ωράριο. Διαπιστώσαμε αμέσως  ότι το ωρομίσθιο ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ. Αναρωτιώμαστε: Αυτό που προβλέπεται από την εργασιακή νομοθεσία, δεν θα έχει εφαρμογή σε εμάς;

Αν οι ώρες απασχόλησης των καθηγητών υπερβούν  τις 21 εβδομαδιαίως πως  θα αμείβονται; Ως υπερεργασία ή υπερωρία; Γίνεται αντιληπτό ότι, αν αυτό ισχύσει, θα έχει ως συνέπεια το διπλασιασμό του ωρομισθίου στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον σε ό,τι αφορά τις αργίες  θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι  στη μη τυπική εκπαίδευση, όπου υπάρχουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, το μόνο που μπορεί να ισχύσει είναι ό,τι ορίζεται για τις αργίες από την εργατική νομοθεσία. Διαπιστώνουμε όμως ότι γίνεται μία υπέρβαση που  σημαίνει αυξήσεις, μόνο για μία τάξη εργαζομένων παραβιάζοντας έτσι και τις μνημονιακές υποχρεώσεις.  Δε θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι  το ελληνικό Δημόσιο είναι  υποχρεωμένο να αμείβει τους μόνιμους εκπαιδευτικούς κατά τις αργίες και κατά τη θερινή περίοδο, δεδομένου ότι με δική του ευθύνη αποφασίζει να μη λειτουργήσουν τα Δημόσια Σχολεία.  Πρέπει δε να τονίσουμε ότι τα ΚΞΓ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν απασχολούν προσωπικό κατά τους θερινούς μήνες λόγω μη λειτουργίας ή υπολειτουργίας τους.

Στο συνημμένο έγγραφο 2 και συγκεκριμένα στα σημεία 1 α, β, γ αναφέρονται τα εμπόδια που μπαίνουν στην ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος στον Ιδιωτικό τομέα κατά παράβαση κάθε έννοιας της ελευθερίας του επιχειρείν και με πλήρη αδιαφορία και άγνοια για τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες λειτουργίας των κέντρων ξένων γλωσσών. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι πιθανή πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι να αναλάβει αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να ορίζει εργασιακά θέματα κατά τις υποδείξεις γνωστών σε εμάς συγκεκριμένων συνδικαλιστικών φορέων.

Είναι ανάγκη όλα τα παραπάνω ζητήματα να διευκρινιστούν και να επιλυθούν ΑΜΕΣΑ στην ολομέλεια της Βουλής. Ιδιαίτερα επείγον είναι να γνωρίζουμε ΕΓΚΑΙΡΑ τουλάχιστον τον τρόπο που θα γίνεται η πρόσληψη και η αποζημίωση των καθηγητών, δεδομένου ότι οι περισσότερες συμβάσεις γίνονται τέλη  Σεπτεμβρίου.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook