Αναφορά με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου προς τους Υπουργούς Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρσυοχοϊδη, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης στηλιτεύοντας τον ραγδαίο εκτροχιασμό της ανεργίας στην Κρήτη.

Ο κ Παρασύρης εστιάζει στο γεγονός ότι η ανεργία στην Κρήτη έχει εκτοξευτεί επισήμως στου 36 χιλιάδες περίπου άνεργους σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ. Η ανεργία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την περιφέρεια Κρήτης, από το Μάιο έως τον Ιούνιο φαίνεται να είναι αυξημένη 2%.

Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στο Νομό Ηρακλείου αφού η εκρηκτική κατάσταση της ανεργίας στο Ηράκλειο και ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες φαίνεται κάθε φορά από την άνευ προηγουμένου συμμετοχή του κόσμου σε ολιγόμηνες προκηρύξεις του Δήμου Ηρακλείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια  από αυτές ενδιαφέρθηκαν 300 άτομα  για 10 θέσεις και σε μια  άλλη παρουσιάστηκε συμμετοχή 600 ατόμων για 29 θέσεις συμβασιούχων. Τα φαινόμενα αυτά είναι καθημερινά και  φαίνεται, να αυξάνονται μέρα με την ημέρα.

Σημειώνεται επίσης ότι τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ δεν εκφράζουν την εκρηκτική διάσταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, το ποσοστό της ανεργίας έχει σκαρφαλώσει στο 19% στο Ηράκλειο. Μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου η ανεργία αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 22%.  Το ζήτημα της ανεργίας χαρακτηρίζεται  από το ΕΚΗ  ως  πολιτικό ζήτημα και όχι οικονομικό, αφού είναι στο χέρι της πολιτείας να διασφαλίσει το επίδομα ανεργίας, για εκείνους που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας.

Ιδιαίτερα τραγική είναι η κατάσταση  στον κλάδο των οικοδόμων. Οι 7 στους 10 οικοδόμους, είναι άνεργοι και ο κλάδος είναι εντελώς ανυπεράσπιστος και ανασφάλιστος.

Οι περισσότεροι οικοδόμοι έχουν κάνει ελάχιστα μεροκάματα το τελευταίο διάστημα. Λόγω της μεγάλης  ύφεσης στον οικοδομικό τομέα, οι περισσότεροι οικοδόμοι δεν μπορούν ούτε επίδομα ανεργίας να πάρουν.

Όμοια είναι όμως η κατάσταση και στον κλάδο των ξενοδοχυπαλλήλων, που θα πληγούν ακόμη περισσότερο από το φθινόπωρο και μετά.

Ο κ. Παρασύρης από την μεριά του ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για την καταπολέμηση της ανεργίας και την δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους ανέργους. Ο βουλευτής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook