Mε ένα τριήμερο φεστιβάλ, από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016, αφιερωμένο στον πολιτισμό της Μικράς Ασίας ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου, σε συνδιοργάνωση με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, τιμά τις ρίζες του.

Στοχεύοντας στη διαφύλαξη της μικρασιατικής κληρονομιάς και με απώτερο στόχο να γνωρίσουν το πολιτισμό της Μικράς Ασίας οι νεότερες γενιές, ο Σύλλογος διοργανώνει μουσικοχορευτικό φεστιβάλ με τίτλο “ΚΑΛΩΣ ΕΣΜΙΞΑΜΕ”.

Ένα φεστιβάλ που αποτίνει φόρο τιμής στην Μικρά Ασία και στον λαμπρό της πολιτισμό και δίνει την ευκαιρία για μια πολιτισμική συνάντηση με τους απόγονους των Τουρκοκρητικών.

Έτσι η Κρήτη συναντά ένα γνώριμό της κόσμο αφού στο φεστιβάλ θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία Τουρκοκρητικών καθώς επίσης και η χορωδία των “Ανταλλαγέντων της Λωζάνης”.

Οι Τουρκοκρητικοί, όπως είναι γνωστό, ήταν Κρητικοί οι οποίοι έφυγαν πρόσφυγες από την Κρήτη μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 και εγκαταστάθηκαν στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Στον νέο τόπο εγκατάστασής τους προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή την κρητική διάλεκτο, τα ήθη, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής των προγόνων τους  νιώθοντας  περήφανοι για την κρητική τους καταγωγή παρά τις δυσμενείς συνθήκες, γεγονός που αυτονόητα μας συγκινεί. Έχοντας λοιπόν σαν κοινό στοιχείο την πικρή εμπειρία της προσφυγιάς αλλά και τη βίωση των δύο πολιτισμών, Κρήτης και Μικράς Ασίας, από τους μεν και από τους δε, οι δυο κόσμοι συναντιούνται σε ένα πολιτισμικό ταξίδι. Στο αντάμωμά τους θα ξαναθυμηθούν, θα ανακαλέσουν τις μνήμες, θα πουν τις εμπειρίες τους, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν στο πλαίσιο της ειρήνης και της φιλίας των λαών.

Θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας και της Κρήτης – πολύτιμο στοιχείο αναφοράς των προσφύγων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου – τα οποία παντρεύονται με ένα μοναδικό τρόπο φέρνοντας σε επαφή τις δυο πατρίδες και μεταφέροντάς μας νοερά στο μύθο και τη γοητεία μιας άλλης εποχής.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 2/9/2016

Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου – Ώρα 20.30

Εγκαίνια  Έκθεσης «Ιδρύματος  Ανταλλαγέντων της Λωζάνης» με έδρα την Κων/λη

Τίτλος έκθεσης: «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας»

Χαιρετισμός από τους:

Θανάση Τσίμπη, Εκπρόσωπο Ελλάδας του Ιδρύματος Ανταλλαγεντων της Λωζάνης

Ηλέκτρα Μαράκη, Γραμματέα του Συλλόγου Μικρασιατών Χανίων

Το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνει φωτογραφίες και προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων που είτε οι ίδιοι, είτε οι πρόγονοί τους βίωσαν τη δραματική εμπειρία του ξεριζωμού από τον τόπο που γεννήθηκαν σε έναν άλλον άγνωστο τόπο με τη Μικρασιατική καταστροφή το ’22 και τη Συνθήκη της Λωζάνης. Γεννιέσαι σε μια χώρα, μεγαλώνεις σε άλλη και αισθάνεσαι και στις δύο ξένος.

Σάββατο 3/9/2016

Λίμνη Αγίου Νικολάου – Ώρα 20.00

Συνάντηση χορωδιών και χορευτικών συγκροτημάτων

Συμμετέχουν :

Χορωδία  Iδρύματος  Ανταλλαγέντων  Λωζάνης

Χορωδία Μικρασιατών Ρεθύμνου

Χορωδία και  το Χορευτικό  Τμήμα του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία»

Νοσταλγικά τραγούδια και μελωδίες της Ανατολής θα μας ταξιδέψουν πάνω από το Αιγαίο και το τραγούδι θα γίνει γέφυρα φιλίας και γνωριμίας ανάμεσα στους ανθρώπους από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Κυριακή 4/9/2016

Tσιφλίκι, Πλάκα Ελούντας – Ώρα 20.00

Ομιλία με θέμα: «Τσιφλίκι- Σπιναλόγκα, τόποι αναχώρησης και άφιξης προσφύγων 1897- 1924» Μαρία Σωρού Ιστορικός – φιλόλογος

Κρητικό Συγκρότημα με τους:

Δαμιανό Μαυράκη (λαούτο, τραγούδι),

Χαραλάμπη Παρασκάκη (λαούτο, λύρα, ασκομαντούρα)

Κωστή Πιταροκοίλη (πολίτικο λαούτο)

Γιώργο Σταυρακάκη  (λαούτο)

Γιώργο Βάρδα  (λαούτο, τραγούδι)

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook