Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  της Π.Ε. Ρεθύμνης  ανακοινώνεται   στους παραγωγούς – διακινητές (εισαγωγείς-εξαγωγείς-τυποποιητές-εμπόρους  χοντρικής και λιανικής) ακτινιδίων ότι ορίστηκε ως ημερομηνία  συγκομιδής και  συσκευασίας των ακτινιδίων για την εμπορική περίοδο 2016−2017 για την ΠΕ Ρεθύμνης και  για την πρώιμη ποικιλία «Soreli» η 1η Σεπτεμβρίου  2016. 

Στην εκδοθείσα απόφαση έναρξης συγκομιδής  καθορίζονται και οι υποχρεώσεις των συναλλασσομένων ως εξής:

1. Οι παραγωγοί των ακτινιδίων, κάθε φορά που προβαίνουν σε συγκομιδή των καρπών, καταθέτουν την επόμενη ημέρα στο τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής  καθώς και την συγκομισθείσα ποσότητα.

2. Οι τυποποιητές − συσκευαστές στην περιοχή παραγωγής προβαίνουν σε τυποποίηση συσκευασία των ακτινιδίων εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει φυσιολογικά  βαθμό Brix τουλάχιστον 6,2ο ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.

3. Οι εισαγωγείς − εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εισαγωγής − εξαγωγής οι παρτίδες ακτινιδίων έχουν αποκτήσει βαθμό Brix τουλάχιστον 6,2ο ή 15% μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία.

4. Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης − συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5ο Brix.

Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο σε ένα από τα προαναφερόμενα στάδια διάθεσης-εμπορίας διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα προαναφερόμενα όρια τα προϊόντα θα αποσύρονται ή θα καταστρέφονται και οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook