Η “ναυαρχίδα” του Λιμενικού Σώματος που έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διασώσεις μεταναστών  βρέθηκε στην Κρήτη

Ως επίσκεψη ισχυρού συμβολισμού χαρακτήρισε ο Υπ. Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας την επίσκεψη στην ακριτική Γαύδο, του Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) του Λιμενικού Σώματος που φέρει το όνομα «Γαύδος».

Και αυτό γιατί – όπως ο ίδιος είπε – η επίσκεψη δεν ήταν του ίδιου ή της ηγεσίας του Λιμενικού σώματος, αλλά του πληρώματος του υπερσύγχρονου περιπολικού το οποίο άλλωστε είχε «βαφτίσει» η Δήμαρχος της Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου τον Φεβρουάριο του 2016.

Νεότατο και υπερσύγχρονο το ΠΑΘ 090 «Γαύδος» ναυπηγήθηκε το 2015 και από το Δεκέμβριο του 2015 καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έδρα του είναι η Λέσβος. 

Κόστισε περίπου 29 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.

Ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας, είναι σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες, έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.

Όμως η «ψυχή» του σκάφους δεν είναι οι σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά οι 27 άνθρωποι που αποτελούν το πλήρωμα του Περιπολικού.

Οι 24 άντρες και οι τρεις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που στελεχώνουν το «πλωτό θηρίο» τους τελευταίους οκτώ μήνες της επιχειρησιακής του λειτουργίας σε περιπολίες και διασώσεις στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν βιώσει καταστάσεις τις οποίες οι πολίτες τις βλέπουν σε φωτό ή τις ακούν, αλλά  είναι σχεδόν αδύνατον να περιγραφούν.

Πως άλλωστε μπορεί να περιγράψει ο κυβερνήτης του σκάφους,  Σπύρος Κρουστάλης τα όσα έγιναν στην επιχείρηση διάσωσης και επιβίβασης στο πλοίο 850 ατόμων που έγινε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης;

“Μιλάμε για ανθρώπους που στην κυριολεξία κρέμονται από την δική μας αντίδραση…. Μπορεί στον έξω κόσμο να φαίνεται πως είναι απλά μια βάρκα με 50 άτομα, αλλά για μας κάθε άνθρωπος αποτελεί ένα ξεχωριστό περιστατικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρουστάλης.

 

Ως δύσκολη χαρακτήρισε την εργασία και την ζωή στο πλοίο η Κωνσταντίνα Φλαμουρίδου, μια από τις τρεις Λιμενικούς που υπηρετεί στο ΠΑΘ «Γαύδος».

Και φυσικά οι δυσκολότερες στιγμές είναι στις διασώσεις, όταν αντικρίζουν τα μικρά παιδιά και τα μωρά στην θάλασσα.

«Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν είδα για πρώτη φορά τα μωρά να κλαίνε μέσα στην θάλασσα και τα ανεβάσαμε στο καράβι. Το κλάμα τους όταν τα παίρνεις στην αγκαλιά σου και οι γονείς που δεν ενδιαφέρονται και τα παρατάνε στις αγκαλιές μας…»

 

Και μετά το «διάλλειμα» από την επίσκεψή τους στην ακριτική Γαύδο, τα στελέχη του Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης «Νήσος Γαύδος» επέστρεψαν στα ιδιαίτερα δύσκολα καθήκοντα τους στο Ανατολικό Αιγαίο με τις συνεχείς προκλήσεις στις οποίες ανταποκρίνονται με την αυταπάρνηση και ευαισθησία, που – δυστυχώς – πρέπει να δείχνουν καθημερινά τα τελευταία χρόνια  οι Λιμενικοί λόγω της προσφυγικής κρίσης.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ξυγκάκης 
Επιμέλεια: Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook