Στην ανάγκη άμεση ενεργοποίησης του αναπτυξιακού νόμου ώστε στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη, αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η Υπεύθυνη Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού – Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και 42 ακόμη βουλευτές με κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Στις 22.6.2016 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4399/2016 “Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις”.

Για να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος απαιτείται η έκδοση περίπου 30 Υπουργικών Αποφάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κοινές καθώς και η έκδοση 8 προκηρύξεων για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων.

Επίσης, στο νόμο προβλέπεται η κατάρτιση οδηγών/εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών και η σύσταση διαφόρων Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, η Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων, η Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, η Επιτροπή Αξιολόγησης των Ολοκληρωμένων Επενδυτικών Προγραμμάτων και των Μεμονωμένων Επενδυτικών Σχεδίων.

Επειδή είχαμε επισημάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος είναι γραφειοκρατικός και θα δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων.

Επειδή στις 6.6.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου ισχυρίστηκε, ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νόμου.

Επειδή στις 27.7.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Επειδή στις 14.6.2016 ο κ. Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμεύτηκε, ότι με το νέο σύστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων εκκρεμεί η χρηματοδότηση από τους παλαιούς επενδυτικούς νόμους.

Επειδή πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις, από εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αν ναι, ποιες;

2. Πότε θα εκδοθούν οι 8 προκηρύξεις για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων;

3. Έχουν συσταθεί επιτροπές και αν ναι, ποιες;

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση των επενδύσεων, η χρηματοδότηση των οποίων εκκρεμεί από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους;

5. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις παραπάνω ενέργειες;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook