Ξεκινά την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου μία έκθεση αντικειμένων που αποτελούν δείγμα λατρείας στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η …διαφορετική αυτή έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, έχει τίτλο «Ετόλµησα να υµνήσω.  O Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λαϊκή Τέχνη» και είναι στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία πέντε συν ένας πολιτισμοί».

“Ετόλµησα να υµνήσω”.  O Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λαϊκή Τέχνη

Βασιλική Αγίου Μάρκου
∆ιάρκεια έκθεσης: 06 έως 30.09.2016, ώρα 10:00

Δεν θα σας κουράσω μιλώντας για το μεγαλείο της Ακρόπολης, ούτε θα σας βασανίσω με αρχαιοελληνικά λόγια. Είδα τόπους θαυμαστούς και μεταξύ άλλων την Κρήτη. Και δεν μπορείτε να φανταστείτε την πλέον ενδιαφέρουσα ανακάλυψη μου, περισσότερο ενδιαφέρουσα και από τις ανασκαφές. Είναι ένας δικηγόρος, Βενιζέλος ή Βενεζουέλος. Ειλικρινά δεν μπορώ να προφέρω ακριβώς το όνομα του, αλλά σε μερικά χρόνια ολόκληρη η Ευρώπη θα μιλάει γι’ αυτόν.
Ζορζ Κλεμανσώ, Παρίσι 1896

Λίγες, πράγματι, πολιτικές μορφές στη νεότερη ελληνική ιστορία έχουν αγγίξει τα όρια του θρύλου, έχουν τραγουδηθεί από τη λαϊκή μούσα, έχουν γίνει αντικείμενο λατρείας, μα και έχουν προκαλέσει διαμάχες, αντεγκλήσεις και διχασμούς. Ο πολιτικός που ξεκίνησε από τα Χανιά και επέβαλε σε ολόκληρη την Ευρώπη να μιλάει γι’ αυτόν και την πολιτική του, το κατάφερε.

Η έκθεση που έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στο κοινό, αποτελεί μικρό μόνον δείγμα της λατρείας προς το πρόσωπο αυτό, που κατάφερε να ξεπεράσει ένα σκληρό, αλλά ένδοξο παρελθόν και να εγκατασταθεί στη μνήμη του λαού, χωρίς ενστάσεις και αναστολές. Καθημερινά αντικείμενα -κούπες, κουτιά, υφαντά, επιστολόχαρτα, γραμματόσημα-, απεικονίζουν τη μορφή του “Λευτέρη”, για τους Κρητικούς, του “πατέρα της πατρίδος”, του “σωτήρα της φυλής”, για το έθνος ολόκληρο.

Παρουσιάσθηκε με τεράστια επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, από 21.12.2014 έως και 30.01.2015. Στην πόλη μας έρχεται με την αφιλοκερδή μέριμνα της Λουίζας Καραπιδάκη, η οποία επιμελήθηκε και την πρώτη έκθεση των αντικειμένων στους Δελφούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook