Μία στις τρεις ειδικότητες θα βρεθεί εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, βάσει του πορίσματος της ειδικής επιτροπής, που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, όπως αναφέρεται στο protothema.gr. Διοικητικοί υπάλληλοι της βαριάς βιομηχανίας, των επιστημονικών εργαστηρίων, ιχθυόσκαλας, αλλιεργατών και ειδικότητες που θεωρούνται παρωχημένες και έχουν ξεπεραστεί από την τεχνολογία -πάνω από 60.000 άτομα- θα δουν πρώτοι την πόρτα της εξόδου.

Οι καμαριέρες θα υπαχθούν στο γενικότερο καθεστώς των καθαριστριών, ενώ θα εξαιρεθούν επίσης φύλακες και επιστάτες εργοστασίων, λεμβούχοι, απασχολούμενοι στα χαμάμ, μηχανοξυλουργοί, απασχολούμενοι στην ιχθυαγορά, στην Κρεαταγορά, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας. Επίσης, θα διαγραφούν οι ταμίες σουπερ μάρκετ και στις συγκοινωνίες οι ελεγκτές-εισπράκτορες, συντηρητές, βοηθοί οδηγών και φορτοεκφορτωτες. Εξαιρούνται οι τηλετυπιστές και οι χειριστές μηχανογραφικών μηχανημάτων διάτρησης. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για τους εργαζόμενους στην επεξεργασία αμιάντου, με την επισήμανση ότι απαγορεύεται η παραγωγή και η χρήση του σε όλη την Ευρώπη.

Την οριστική απόφαση για τη νέα λίστα, η οποία θα ισχύσει άμεσα, θα πάρει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης. Όσοι εξαιρεθούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.

Σίγουρα, από το νέο μέτρο δε θίγονται όσοι συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015. Δηλαδή, δε θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ. Για όσους δε θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν «αυτόματα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζομένους), θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στο μισθό για όσες ημέρες ήταν ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν, θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ το μήνα, θα επιβαρυνθούν με πέντε έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως και 20%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook