Η πληροφορία που σοκάρει και επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες που καταγράφονται από την μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης, ήρθε πριν από λίγες μόλις ώρες από κεντρικό κράτος της ΕΕ.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την τουριστική ευρωπαϊκή αγορά, εμφανώς σοκαρισμένος.

Με μεγάλη αγωνία μας περιγράφει:

"Δυο μέρες κάνω επαφές και συναντώ κόσμο για την προετοιμασία δράσεων προβολής και πωλήσεων για το 2017 και όλοι κρατούν στάση αναμονής. Η πληροφορία για την επιθυμία της κυβέρνησης να ανοίξει τον δρόμο για φιλοξενία προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη δημιουργεί ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα.

Όλοι σήμερα τηρούν στάση αναμονής εν όψη των εξελίξεων. Αρκεί όπως μου λένε, μια μικρή ομάδα λίγων μόλις ατόμων και όχι 2000 που ακούγεται, να έρθει στην Κρήτη για να αφαιρεθεί οριστικά η ναυαρχίδα του Τουρισμού από την ατζέντα των πωλήσεων" του επισημαίνουν ανώτατα στελέχη μεγάλων γραφείων που ταξιδεύουν χιλιάδες επιβάτες στην Κρήτη κάθε χρόνο.

Όπως είναι αναμενόμενο η στάση και η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί νέα δεδομένα στην εξέταση του ζητήματος όπως το έβαλε η κυβέρνηση μέσω του κυρίου Μουζάλα.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τουριστικοί φορείς του εξωτερικού έδειξαν πρόθυμοι να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς του νησιού και την τοπική κοινωνία που εμπλέκεται με τον τουρισμό ώστε να μην ληφθεί καμιά βιαστική απόφαση. Ήδη η πληροφορία έχει φτάσει και στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο ίδιος μας επισημαίνει ότι "Γελούσαν, όταν πληροφορήθηκαν ότι στην Κρήτη υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο."

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Κρήτη που για τα μεγάλα γραφεία είναι το ισχυρό χαρτί των Ελληνικών πωλήσεων τους, απλά θα αφαιρεθεί από τον προγραμματισμό πωλήσεων για τα δυο επόμενα χρόνια ...και βλέπουμε.

Δικές μας πηγές επίσης κάνουν λόγο για θερμή επικοινωνιακή προετοιμασία και ανταγωνιστικών χωρών και κυρίως των Τούρκων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ώστε μερίδα μέσων που υποστηρίζουν την Τουρκική τουριστική αγορά για συγκεκριμένους λόγους να "βομβαρδίζουν καθημερινά επικοινωνιακά" με εικόνες που ήδη είναι έτοιμες να προβληθούν, από Κω, Χίο Μυτιλήνη κλπ τους ταξιδιώτες και ....άντε μετά οι Κρητικοί να εξηγούν ότι δεν είναι "ελέφαντες".

Αλήθεια, το Υπουργείο Τουρισμού και η Περιφέρεια Κρήτης έχουν κάποιο crisis management για μια τέτοια περίπτωση ;

Όπως και να 'χει, ο αναβρασμός που επικρατεί και μόνο, ως συνέπεια της συζήτησης που προκαλούν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στην Κρήτη τις τελευταίες βδομάδες θα έπρεπε να βάλει αυτομάτως φρένο ακόμα και στην όποια σκέψη.

Τα γνωρίζουν αυτά οι αιρετοί όλων των βαθμών του νησιού μας ή όχι;

Κι αν όχι, μήπως θα ήταν αναγκαίο να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει σήμερα στο εξωτερικό, αναφορικά με τις προθέσεις των ξένων τουριστικών φορέων για την διετία 2017-2018 και να αφήσουν τις κουβεντούλες εδώ γιατί το παιχνίδι παίζεται αλλού;