Χθες, Τρίτη 6/9/2016 περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας Δήμου Ηρακλείου κλιμάκιο της ΤΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Κοκοσάλη Μαρία, μέλος ΕΠ Κρήτης και δημοτικού συμβούλου Δήμου Ηρακλείου.

Σύμμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, “το κλιμάκιο του κόμματος συνομίλησε με τους εργαζόμενους για τα εργασιακά τους προβλήματα και ενημερώθηκε για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας και το μηχανοκίνητο εξοπλισμό. Εκεί διαπιστώθηκε η τραγική κατάσταση η οποία χειροτερεύει συνεχώς.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Υπηρεσίας συνθέτουν από την μια πλευρά ένα επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους της και από την άλλη έναν αναποτελεσματικό μηχανισμό της δημόσιας καθαριότητας, που δεν δύναται να προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο του Δήμου Ηρακλείου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού.

Και πως μπορεί όταν η ίδια Υπηρεσία πνίγεται στην βρόμα, στα σκουπίδια και στα κουφάρια των διάφορων μηχανοκίνητων που αδυνατεί να τα επισκευάζει, όταν στους χώρους εργασίας δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με αποτέλεσμα το προσωπικό να κινδυνεύει συνεχώς, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι λένε ότι τα αυτοκίνητα τους δεν συντηρούνται επαρκώς και εν γνώσει τους τα οδηγούν κάτω από τον φόβο της διεύθυνσης.

Το ίδιο το προσωπικό έχει πληρώσει πανάκριβα αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, την εντατικοποίηση της εργασίας, τα χαλασμένα μηχανήματα με σοβαρά εργατικά ατυχήματα με το τελευταίο θανάσιμο ατύχημα της 48χρονης εργαζόμενης μητέρας 4 παιδιών. Για όλα αυτά, σοβαρές ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά όπως και η σημερινή, που έχουν κλείσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης και της πρόσληψης προσωπικού αλλά και η δημοτική αρχή, η οποία δεν διεκδικεί τίποτα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί για να μην αντιδράει ο κόσμος.

Η σοβαρή και προβληματική κατάσταση δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο με την υπόθεση των συμβασιούχων που σε λίγες ημέρες πρέπει, σύμφωνα με την εργασιακή τους σύμβαση, να αποχωρήσουν από την εργασίας τους. Οι τροπολογίες που πιθανόν να περάσουν για να μείνουν στη δουλειά για λίγους ακόμα μήνες οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα δεν λύνουν τα προβλήματα ούτε των εργαζομένων ούτε των δημοτών.

Στην συζήτηση με τους εργαζόμενους η επικεφαλής του κλιμακίου ΚΚΕ η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου υπογράμμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους «να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στο χώρο δουλειάς και σε συντονισμένο αγώνα μόνιμων και συμβασιούχων να στρέψουν την πλάτη τους σε “τοπικούς” και “κεντρικούς άρχοντες”, να παραμερίσουν τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και όποιον άλλον σπέρνει την μοιρολατρία και την υποταγή και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με συνθήκες ασφαλείας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να μην αφήσουν να απαξιωθεί καμιά δομή του Δήμου, να πλαισιωθεί από μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό και να εξοπλισθεί με κατάλληλο μηχανοκίνητο εξοπλισμό.»

Το ΚΚΕ έχοντας επισημάνει τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως προέκταση του κεντρικού κράτους, θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων προκειμένου να δικαιωθούν μέχρι τέλους οι διεκδικήσεις τους. Όμως η κατάργηση της καπιταλιστικής διαχείρισης, η εργατική εξουσία και η λαϊκή οικονομία είναι ο τρόπος και δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook