Τη δέσμευση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την εξέλιξη των δύο σημαντικών σχολών ξεναγών σε ανώτατες, στην Κρήτη και τη Ρόδο, επαναλαμβάνει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκου Παρασύρη.

Όπως δημοσιεύει το goodnet, o κ. Νικητιάδης δήλωσε ότι  η εξέλιξη των συγκεκριμένων σχολών σε ανώτατες αποτελεί \”στόχο για το εγγύς μέλλον\”

Ο υφυπουργός υπογραμμίζει, επίσης, ότι θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για το νέο Οργανισμό Λειτουργίας και Οργανογράμματος του ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης).

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο κ. Νικητιάδης, θα επιλυθούν διοικητικά-οικονομικά προβλήματα που υφίστανται αλλά και η απολύτως αναγκαία αναβάθμιση των σπουδών, διότι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, σε μεγάλο βαθμό, περνάει μέσα από την ενδυνάμωση και τον επαγγελματισμό του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στον κλάδο. \”Ο ρόλος του ΟΤΕΚ σε αυτό το πεδίο είναι κομβικός και η κυβέρνησή μας τον στηρίζει με κάθε μέσο\”, αναφέρει ο υφυπουργός.

Ο κ. Παρασύρης έχει επισημάνει, ότι η Σχολή Ξεναγών στην Κρήτη και μία ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο, είναι υπό την ιδιοκτησία του ΟΤΕΚ. Όμως, όπως αναφέρει, από τις τέσσερις Σχολές Ξεναγών στη χώρα, δεν θα λειτουργήσουν φέτος οι τρεις, καθώς από το φθινόπωρο θα λειτουργήσει μόνο η Σχολή της Αθήνας.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, οι Σχολές Ξεναγών έχουν έναν κύκλο σπουδών 3,5 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν γίνονται νέες εισαγωγές σπουδαστών. Για το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011 λειτουργεί η μία από τις τέσσερις σχολές, καθώς θεωρήθηκε ορθότερο η έναρξη των Σχολών να μη γίνει ταυτοχρόνως, αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους η κάθε μία, όπως εξάλλου έχει ζητήσει και η Ομοσπονδία Ξεναγών.

\”Η διοίκηση του Οργανισμού και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με δεδομένο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού και των Σχολών του ανά την Επικράτεια\”, σημειώνει ο κ. Νικητιάδης για τον ΟΤΕΚ, και διαβεβαιώνει ότι διερευνώνται οι τρόποι για τον εξορθολογισμό των δαπανών του Οργανισμού και την αποτελεσματική ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού.

\”Έχουμε ήδη δώσει τις αναγκαίες οδηγίες στα όργανα της διοίκησης του Οργανισμού, για κατανομή των εγκεκριμένων κονδυλίων κατά προτεραιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, και έχουμε δεσμευτεί ότι αν προκύψει διαπιστωμένη ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση θα εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους, τονίζει ο υφυπουργός.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Νικητιάδη, ότι οι δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν αφορούσαν στην έναρξη λειτουργίας των μαθημάτων στις σχολές και την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος. \”Οφείλονται σε πολλούς παράγοντες που έχουν κυρίως να κάνουν με την αδιαφορία που επεδείχθη από την απελθούσα κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό και των διοικητικών διαδικασιών αλλά και του εκπαιδευτικού προγράμματος\”, υπογραμμίζει ο υφυπουργός.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς για τις επαγγελματικές σχολές και τα ΙΕΚ του ΟΤΕΚ έγινε στις 10 Ιανουαρίου και ελήφθη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την αναπλήρωση των μαθημάτων και την ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook