Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων σε ανακοίνωσή του "καταγγέλλει το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωή» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ."

Όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση:

"Φέτος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν πανελλαδικά συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά θα πάρουν το πολυπόθητο «κουπόνι» (voucher) είναι μόλις 84.800!!!

Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα.

Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δε φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!!

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο δήμο Χανίων, όπου σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ, από τις 1542 οικογένειες που έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα, δεκτές έγιναν μόλις οι 927… Δηλαδή 615 οικογένειες μένουν εκτός ΕΕΤΑΑ. Ενώ φαίνεται να παραμένουν περίπου άλλες 316 θέσεις βρεφών και νηπίων που θα δοθούν έπειτα, από τις 1123 αιτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί!              Δηλαδή από τις 2665 αιτήσεις που έγιναν για να μπουν τα παιδιά σε δομές που καλύπτονται, τουλάχιστον οικονομικά, από το κράτος ,δεκτές συνολικά θα είναι  οι 1242.  
Συμπερασματικά, ούτε το 1 στα 2 παιδιά δεν εισέρχεται σε δομή που καλύπτεται από το κράτος!

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις «υποσχέσεις» και τις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης πως δε θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα «όρια της φτώχειας». Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα.
Η προσχολική αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν για αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια."