Εθελοντές και συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, όπου και θα παραμείνουν έως τις 30 Ιουλίου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανταλλαγής απόψεων με τους κατοίκους, τους αγρότες και τους επισκέπτες της περιοχής για την προοπτική της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Πρόκειται για πρωτοβουλία σε συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή τον περασμένο χειμώνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life+ Περιβαλλοντολογική Πολιτική και Διακυβέρνηση PROVIDING UPGRADED REUSE: PURE LIFE08 ENV/GR/551, «Επεξεργασμένα Υγρά Απόβλητα ως Εναλλακτική Πηγή Ύδατος σε Ημίξηρες Περιοχές».

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν η περιβαλλοντική οργάνωση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το ΤΕΙ Κρήτης, η Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση ενημερωτικού stand/περιπτέρου σε 5 χωριά στα ορεινά του Δήμου Χερσονήσου (βλ. αναλυτικό πρόγραμμα), περιβαλλοντικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και μια ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με αγρότες, κατοίκους και επισκέπτες στην Επισκοπή, την Τρίτη 26 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ..

Στόχος της δράσης αυτής είναι η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του έργου, αλλά κυρίως η ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών, των επισκεπτών και των παραγωγών σχετικά με τις επιπτώσεις της επαναχρησιμοποίησης, η διαφώτισή τους πάνω στα θέματα στα οποία εντοπίζονται κυρίως οι φόβοι και οι ανησυχίες τους, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις των τελικών χρηστών και η μειωμένη εμπιστοσύνη τους προς το φορέα λειτουργίας του εκάστοτε βιολογικού καθαρισμού.

Καθοριστικό ρόλο στην ανοιχτή συζήτηση θα παίξει η ανταλλαγή απόψεων με τους τελικούς χρήστες, η διαβούλευση και ο εποικοδομητικός διάλογος, που σε κάθε περίπτωση αποτελούν απαραίτητους όρους για την υλοποίηση του πρωτοπόρου προγράμματος.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εθελοντικοί καθαρισμοί σε παραλίες της περιοχής, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011» που διοργανώνει για 16η συνεχή χρονιά το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Στόχος των καθαρισμών είναι, πέραν της συλλογής των απορριμμάτων, η καταγραφή της φύσης και της προέλευσής τους και στη συνέχεια η επεξεργασία των στοιχείων αυτών από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.