Χωρίς απρόοπτα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού, οι μαζικές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης τα συνδικάτα, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές, με αφορμή την επίσκεψη και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ.

Συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης οργάνωσαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ.

Με τη σειρά τους, το ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και επίσης κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους. 

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ συμμετείχε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι «οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ για ανάπτυξη αφορούν μόνο σε λίγους μονοπωλιακούς ομίλους, στο μεγάλο κεφάλαιο, που θα δουν ξανά τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη δίνοντας και ένα ξεροκόμματο, ένα πιάτο φαΐ στην πιο ακραία φτώχεια. Για όλους τους υπόλοιπους, για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι οποίοι θα εξακολουθούν να βασανίζονται, θα εξακολουθούν υπάρχουν τα αντιλαϊκά μέτρα, θα εξακολουθούν να γίνονται μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, θα εξακολουθούν να μπαίνουν λουκέτα και να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε μικρές επιχειρήσεις, θα συνεχίζεται η άγρια δυσβάσταχτη φορολογία».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «η κατάσταση δεν πάει άλλο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να ικανοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ, τους εταίρους και συνεχίζει να ματώνει το λαό μας. Συνεχίζει την ίδια πολιτική που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ».

«Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει ένας νέος, μεγάλος, ενωτικός, λαϊκός, ταξικός αγώνας» δήλωσε από την πλευρά του, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Υποστήριξε ότι «η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία που θα καταλήξει σε λαϊκή εξέγερση που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα, όλο το μνημονιακό μπλοκ, και θα βάλει τη χώρα σε μια νέα δημοκρατική-αντιμνημονιακή πορεία με έξοδο από την Ευρωζώνη με το εθνικό μας νόμισμα. Ή τα μνημόνια ή τη ζωή μας, αυτές είναι οι επιλογές και αυτά είναι τα διλήμματα» σημείωσε.

Στο μεταξύ, στη διασταύρωση Εγνατίας και Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν η Επιτροπή «Ξεκίνημα» και η ΟΚΔΕ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, ενώ η Αντιεξουσιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης, αλληλέγγυοι και πρόσφυγες από κέντρα φιλοξενίας έδωσαν το παρών στην πλατεία Σιντριβανίου. 

Σε όλες αυτές τις συγκεντρώσεις οι διαδηλωτές με πορείες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθούν περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από το μεσημέρι είχαν στηθεί φραγμοί, με μεταλλικά κιγκλιδώματα και κλούβες έξω από το «Βελλίδειο», προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πλησιάσουν στον χώρο των εγκαινίων οι διαδηλωτές, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν την Παρασκευή αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, καλώντας την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των «μισθολογικών αδικιών» που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook