Την Τρίτη 9-8-2016 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο η συνάντηση του Δημάρχου Αμαρίου  κ. Παντελή Μουρτζανού με τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Αντωνακάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου που εδρεύει στην Αθήνα.

Στα πλαίσια τηςκαλοκαιρινής συνάντησης συνεργασίας επισημάνθηκαν και επαινέθηκαν  τα θετικά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συζητήθηκαν τα χρονίζοντα προβλήματα όπως είναι:

1.Ο συνδετήριος άξονας βορρά-νότου(Ρέθυμνο-Φουρφουράς-Μάνδρες) που έχουν πληρωθεί οι μελέτες με δανεισμό της Νομαρχίας και έχουν γίνει μόνο κάποια κομμάτια του. Επισημάνθηκε πως πρέπει με κάθε τρόπο να επιμείνουμε στη συνέχιση και  την ολοκλήρωση του αξιοποιώντας τις ώριμες μελέτες και ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα γενιών και γενιών Αμαριωτών.

2.Αρκαδιώτικος δρόμος συνδέει το  Ρέθυμνο με το Αμάρι και τη Μεσαρά    (Αρκάδι-  Μονή Ασωμάτων-Αρχαιολογικοί χώροι Μοναστηρακίου, Αποδούλου-Φαιστού) και μπορεί να γίνει συντομότερος από τον παλιό ΧΥΤΑ του Μαρουλά.

3.Οδικό δίκτυο Δήμου Αμαρίου έχουν γίνει κάποιες  παρεμβάσεις από τη Δημοτική Αρχή αλλά υπολείπονται έργα σοβαρά που πρέπει να γίνουν για να συνδέονται τα δημοτικά διαμερίσματα με την έδρα και τις γύρω πόλεις.

4.Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας εις βάρος της γεωργίας. Το  πρόβλημα εδώ είναι τεράστιο γιατί από την άναρχη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας εις βάρος της γεωργίας έχει χαθεί η χλωρίδα και η πανίδα που ανάθρεψε γενιές και γενιές .Η Επαρχία έχει γίνει μια μάντρα με φράχτες, τα κοπάδια βόσκουν και μέσα στα χωριά σε ηρώα και ιερούς χώρους και αντί για τζαρτζαλίδες ,ραδίκια και γερατζούνια βγαίνουν τσίτες και σιγά σιγά ερημοποιείται ο άλλοτε έφορος τόπος. Πρέπει να βρεθεί λύση και οι φορείς και οι κάτοικοι να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να υπάρξει ισορροπία και σεβασμός στη φύση.

5.Σχολή Ασωμάτων λειτουργία Μεσογειακού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών –Μοναστήρι. Έγινε ενημέρωση πως έχει καθυστερήσει η παραχώρηση  για γραφειοκρατικούς λόγους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι θέμα χρόνου η λειτουργία. όπως έχει εξαγγελθεί από την περιφέρεια.

6.Φράγμα Ποταμών. Έγινε ενημέρωση για τον υβριδικό υδροηλεκτρικό σταθμό που θα γίνει και η δημοτική αρχή ζήτησε να αξιοποιηθούν και να δουλέψουν οι άνεργοι της περιοχής.

7.Φράγμα Πλατύ βρίσκεται σε μελετητικό στάδιο.

8.Ανάδειξη, αξιοποίηση και λειτουργία Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων ,Αρχείων όπως Γιώργου Γκόγκα, Βλαστού κά ,καθώς και Πνευματικών Κέντρων-Αιθουσών που υπάρχουν στα Δημοτικά Διαμερίσματα.

9.Αξιοποίηση των ανακαινισμένων κλειστών Δημοτικών Σχολείων σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των δημοτικών διαμερισμάτων και το Δήμο.

10.Λειτουργία Λαϊκής Αγοράς .

11.Εκτύπωση μέρους των πρακτικών του Α΄ Επιστημονικού  Συνεδρίου που έγινε στο Δήμο Αμαρίου 27-31 Αυγούστου 2010 από την Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου σε συνεργασία  με το Δήμο Αμαρίου και όλους τους φορείς της περιοχής, γι’ αυτό και ζητήθηκε οικονομική στήριξη εκτύπωσης.

Κοινή θέση του Δήμου και της Ομοσπονδίας είναι η αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών στοιχείων, των περιοχών φυσικού κάλλους και των αρχαιολογικών χώρων του δήμου μας. Να  μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook