Η κοκκινομάλλα Λεϊλά Ιμρέτ, δήμαρχος του Τζιζρέ, στη νοτιοανατολική Τουρκία είναι ένα από τα θύματα του πογκρόμ της κυβέρνησης Ερντογάν κατά των πραξικοπηματιών.

Η Λειλά είχε μπει στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο, όταν ή ίδια είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό δίκτυο ” Vice News” , τον Σεπτέμβριο του 2015, πως “ό,τι κι αν συμβεί, είτε ειρήνη είτε πόλεμος, θα ξεκινήσει από την Τζίζρε. 

Η δήλωση της 27χρονης τότε νεαρής δημάρχου της Τζιζρέ είχε εξοργίσει τον Σουλτάνο του Βοσπόρου, Ταγίπ Ερντογάν.  
    
Χτες, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την αντικατάσταση 28 δημάρχων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι 24 απ΄αυτούς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους με την κατηγορία ότι παρείχαν υποστήριξη στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η Λειλά ήταν ανάμεσά τους.  
     
Η νεαρή Κούρδισα γεννήθηκε το 1987. Έχασε τον πατέρα της σε σύγκρουση των ανταρτών του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό το 1992, όταν εκείνη ήταν μόλις πέντε ετών. Η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Τζίζρε και να εγκατασταθεί αρχικά στη Μερσίνα, δημοφιλή προορισμό των Κούρδων. Το 1996 εγκατέλειψε την πατρίδα της για να εγκατασταθεί στο σπίτι συγγενών της στη Γερμανία. Εκεί  σπούδασε παιδαγωγικά . Επέστρεψε στη γενέτειρά της το 2013.
  
Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος κι έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης στην κουρδική αλλά και στην τουρκική κοινωνία.  

Το πολιτικό τέλος έδωσε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Τότε η τουρκική  κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει από  τα καθήκοντά τους όλους τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους της νοτιοανατολικής Τουρκίας.   

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, οι δήμαρχοι παύτηκαν από τα καθήκοντά τους επειδή χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία. Με αυτό το σκεπτικό παρακάμφθηκε η εκλογή τους μέσα από την εκλογική διαδικασία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook