Με επίκαιρη ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και επανένταξης στην ρύθμιση των 100 δόσεων τόσο για οφειλές στο Δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά Ταμεία».

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Ένα από τα βασικά αιτήματα που υποβάλλουν εδώ και καιρό οι φορείς της αγοράς, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, κοινωνικοί εταίροι και φορείς (ΕΣΕΕ κλπ) αλλά κυρίως η ίδια η πραγματική οικονομία  είναι η  επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Επιπλέον, χιλιάδες είναι φορολογούμενοι που είτε είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων και την απώλεσαν λόγω του ότι δεν ήταν συνεπείς στις τρέχουσες φορολογικές  υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είτε ενώ  είχαν ενταχθεί, άφησαν απλήρωτες νέες οφειλές για χρονικό διάστημα πάνω από 15 ημέρες, (μετά την 1η Ιουλίου)  με αποτέλεσμα την απένταξη τους από την ρύθμιση.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι κατασχέσεις για οφειλές αυξήθηκαν κατά 30%.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι  το 2014 γινόταν μόλις 7.000 κατασχέσεις τον μήνα, με το νούμερο αυτό να έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί για το 2016, φτάνοντας τις 70.000 κατασχέσεις περίπου.

Επειδή, η ισχύουσα νομοθεσία για την επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και αφήνει εκτός ρύθμισης κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.

Επειδή η ισχύς των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των φορολογούμενων και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 πρέπει άμεσα να ανασταλούν.

Επειδή η αναβίωση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις αλλά και η δυνατότητα επανένταξης σ’αυτήν  θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα και θα διευκολύνει τους φορολογούμενους

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων που εντάχθηκε στην ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ασφαλιστικά Ταμεία, την απώλεσε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ΙΚΑ, στις ρυθμίσεις του οποίου εντάχθηκαν 136.642 ασφαλισμένοι και τώρα έχουν παραμείνει μόλις οι 56.321 και

επειδή εντός των προσεχών 4 μηνών λήγουν ταυτόχρονα οι προθεσμίες καταβολής πολλών τρεχουσών οφειλών προς το Δημόσιο, όπως ο ΦΠΑ για τους τελευταίους μήνες του 2016, ο ΕΝΦΙΑ του 2016, ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2015, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις το πολύ μέσα σε 15 μέρες από την λήξη των κανονικών προθεσμιών αποπληρωμής τους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Προτίθεστε και με ποιο περιεχόμενο να εισηγηθείτε την δυνατότητα επανένταξης στην ρύθμιση των 100 δόσεων για όλους όσους την απώλεσαν και ανεξαρτήτως λόγου;

-Προτίθεστε και με ποιο περιεχόμενο να εισηγηθείτε νομοθετική διάταξη για βιώσιμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και όσων δεν είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων; Εξετάζετε την επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων τουλάχιστον ως το τέλος του 2017;».

Η συζήτηση της παραπάνω επίκαιρης ερώτησης αναμένεται την προσεχή Πέμπτη 15/09/2016 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook