Απόλυτα επιτυχημένη κρίθηκε η διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού και Παραδοσιακών προϊόντων στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου τις πρώτες δύο μέρες της γιορτής.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε τόσο το Σάββατο 23 όσο και την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα νούμερα, το Σάββατο παραβρεθήκαν πάνω από 1.500 άτομα, ενώ την Κυριακή πάνω από 2.000 άτομα πέρασαν τις πύλες του Δημοτικού Κήπου. Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το εξαιρετικής ποιότητας κρητικό κρασί αλλά και για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που περιελάμβαναν μεγάλη ποικιλία ψυχαγωγικών προτάσεων.

Ο οίνος που έρεε έδωσε στον κόσμο τη δυνατότητα να αντιληφθεί πολλές φορές και με έκπληξη το πόσο καλές ποικιλίες ντόπιου κρασιού βγάζει η κρητική γη την ίδια στιγμή που το ξενόφερτο προϊόν μας έχει κατακλύσει και μάλιστα με γεύση και ποιότητα ασυγκρίτως κατώτερη.
Τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας με τα χρώματα και τα αρώματα που τα χαρακτηρίζουν, σε κοινή θέα, έδιναν στον επισκέπτη την εικόνα του αποτελέσματος του μόχθου των παραγωγών τους.

Η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Σμαραγδή καλοσώριζε τους επισκέπτες απόλυτα συνδεδεμένη με το πνεύμα και το ύφος της Γιορτής Κρασιού δίνοντας μια άλλη αισθητική στο Δημοτικό μας Κήπο.

Όσο για το ψυχαγωγικό πρόγραμμα, πέρα από τη μικρή αναστάτωση που δημιουργήθηκε με την απουσία του γνωστού σεφ Δημ. Σκαρμούτσου που τελικά για λόγους ανωτέρας βίας δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί όλα κύλησαν κανονικά και μάλιστα ιδιαίτερα στις συναυλίες του Διονύση Τσακνή αλλά και του Πάνου Μουζουράκη η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Αλλά και τα παιδιά το διασκέδασαν αφού οι μικροί επισκέπτες της γιορτής είχαν επίσης την τιμητική τους με κουκλοθέατρο, παραμυθοαφήγηση αλλά και δοκιμή μελιού κατευθείαν από την κηρήθρα που ο παραγωγός τους έδωσε να δοκιμάσουν αφού πρώτα τους εξήγησε πως γίνεται η όλη διαδικασία.

Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και χορού, όπως ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης και το Λύκειο Ελληνίδων, έδωσαν τον τόνο της παράδοσης.

Ιδιαίτερη νότα έδωσε φέτος το «μπακάλικο» κατασκευασμένο από τον καλλιτέχνη του Κέντρου Νέων Δήμου Ρεθύμνης κ. Μανόλη Σκευάκη με τη βοήθεια του Γιώργου Ξενικάκη.

Οι ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τις πύλες του Δημοτικού μας Κήπου κατά τις ώρες προσέλευσης σίγουρα θύμισαν στους παλαιότερους άλλες εποχές επιτυχημένων διοργανώσεων από την Περιηγητική Λέσχη που η πόλη μας με νοσταλγία περίμενε να ξαναζήσει.
Η Γιορτή κρασιού συνεχίζεται μέχρι την Πέμπτη 28 Ιουλίου.

Για την Τρίτη 26 Ιούλη το πρόγραμμα περιλαμβάνει
19:30 – 20:00 «Όταν χορεύουν τ’ αστέρια» Αφήγηση παραμυθιού από την Γωγώ την Παραμυθού.
20:00 – 20:30 «Χορός με τον Αλέξη ! » Τα παιδιά χορεύουν σε συνεργασία με τις σχολές χορού της πόλης μας. Παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.
Το χορευτικό πρόγραμμα ανοίγουν τα παιδιά της ομάδας χορού του Παιδικού Πολιτιστικού Κέντρου. Το Παιδικό Πολιτιστικό Κέντρο είναι η γνωστή κοινωνική δομή που δημιούργησε το σωματείο Πολιτιστική Αναγέννηση και καλύπτει τις ανάγκες εργαζομένων γονέων χειμώνα- καλοκαίρι.
Στόχος του Προγράμματος να φέρει τα παιδιά από 2- 12 χρονών κοντά σε κάθε μορφή τέχνης προσφέροντας ποιότητα στο χρόνο που βρίσκονται μακριά από τους γονείς τους.
20:30 – 21:00 «Πάντα σε χαρές ….» Κρητική παραδοσιακή μουσική με το συγκρότημα «Κύκλος» του Γιάννη Μελαμπιανάκη και χοροί της Κρήτης από το παραδοσιακό μουσικοχορευτικό σύλλογο οι «Ρίζες της Κρήτης».
21:00 – 22:00 «Χορός με τον Αλέξη» Βραδιά χορού σε συνεργασία με τις σχολές χορού της πόλης μας. Παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.
22:00 – 23:30 “In the Jazz Spirit” Μουσική Τζαζ από το μουσικό σχήμα CANEA 6.