Στην επιλογή της φιλοξενίας προσφύγων σε δωμάτια ξενοδοχείων και διαμερίσματα αντί στη δημιουργία camp, κλίνουν οι δήμαρχοι του νομού Ηρακλείου οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να συζητήσουν το προσφυγικό στο γραφείο του Δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης κ. Βασίλη Λαμπρινού.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε : «Συζητήσαμε με τους υπόλοιπους δημάρχους για την πρόσφατη επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη καθώς και με τους δημάρχους Μαλεβιζίου, Αρχανών - Αστερουσίων και Γόρτυνας που απουσίαζαν, καταλήξαμε ομόφωνα ότι: Η λύση της διασποράς των προσφύγων σε διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχείων, στο πρότυπο της Θεσσαλονίκης, είναι προτιμητέα σε σχέση με τη δημιουργία camp φιλοξενίας».

Στη συνάντηση ωστόσο, υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να δοθούν από το Υπουργείο περισσότερες λεπτομέρειες και σαφήνεια γύρω από τη μετεγκατάσταση.

«Θα χρειαστούμε από το Υπουργείο μια λεπτομερή καταγραφή όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη λύση. Η δική μας θέση ασφαλώς και δεν δεσμεύει κανέναν άλλο. Στην συνεδρίαση της ΠΕΔ που θα διεξαχθεί την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου θα ακούσουμε τις απόψεις όλων των παρευρισκομένων.  Παράλληλα, οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων στην Κρήτη, εξακολουθούν να ισχύουν και η εκπλήρωσή τους αποτελεί απαραίτητο όρο για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση» συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρινός.

Εκτός του  Δημάρχου Ηρακλείου στη συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, Μινώα – Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης,  Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου κ. Μαρία Καναβάκη. 

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ θα συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.